Як карантин змінив автобізнес в Україні

22 січня 2021

Карантин змінив автомобільний ринок як у всьому світі, так і в України. Змінилася і сфера “пригону”, тобто імпорту авто з-за кордону. Як автобізнес заробляє у такий непростий час?

Сьогодні у всіх країнах Європи та США діють жорсткі обмеження через карантин та поширення вірусу COVID-19. Перетин кордону став тимчасово обмеженим. Поїхати за кордон, оглянути та купити автомобіль у Європі стало значно складніше.

Негативно вплинула на динаміку ринку також тимчасова зупинка роботи Сервісних центрів МВС в Україні навесні 2020 року. Через це реєстрація автомобіля була фактично неможливою. Проте найбільше проблем спричиняла доставка машини в Україну. Через це у квітні минулого року імпорт призупинився: дилери шукали варіанти, як пригнати авто в таких умовах.

У травні автобізнес пристосувався та знайшов вихід. Виявляється, щоб заробляти, не потрібно нікуди їздити. Адже сьогодні купівля авто онлайн - звична річ, розповідає керівниця компанії WEST AUTO HUB Юлія Риковська.

Рішення – авто з аукціонів

У другій половині минулого року однією з найпопулярніших “карантинних” послуг була купівля авто з Європи на аукціонах:

  • AUTO1
  • BCA
  • Leaseplan
  • AutoBID

Такі онлайн-майданчики продажу дозволяють купити автомобіль з пробігом у будь-якій країні Європи - Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Польщі. Вичерпний опис автомобіля дозволяє обрати потрібний автомобіль без фізичного огляду. Це хороший варіант, якщо вас цікавить перевірене авто без “підкрасів” та ДТП в минулому.

Авто з аукціонів США та Канади можна купити на інших популярних онлайн-ресурсах:

  • Copart
  • Manheim
  • IAAI

Проте найвигідніше на цих платформах купувати транспортні засоби із незначними пошкодженнями. Враховуючи низьку ціну та “свіжі” роки випуску, розмитнення авто з США буде раціональним рішенням.

Усі процеси, пов’язані з оплатою та оформленням експортних документів на “аукціонні” авто відбуваються онлайн. Доставку, розмитнення та реєстрацію автомобіля в Україні можна організувати онлайн.

Як пригнати авто, коли кордони закриті

Недавно зробити замовлення авто з-за кордону можна було у знайомого “гонщика”. Сьогодні доставка машини з пробігом ускладнена через закриті кордони та карантинні заходи в країнах Європи. Якщо ви хочете самі придбати авто з-за кордону, з цим також не все просто. Зважаючи, що працюють лише три пункти пропуску з країнами ЄС: Рава-Руська, Краковець та Ягодин, охочим купити автомобіль за кордоном стикаються із проблемою черг на кордоні. Інколи доводиться стояти в очікуванні в’їзду до України навіть кілька днів.

Вихід – доставка машин автовозами й подальше розмитнення авто в Україні дистанційно. Як показує практика, це дуже зручно та вигідно. Ціна доставки транспорту автовозом з-за кордону зазвичай не перевищує суму, яку б ви витратили, самостійно поїхавши за авто.

Як би це дивно не звучало, проте карантин пришвидшив розвиток авторинку. Перехід його в онлайн тривав і раніше, проте пандемія пришвидшила цей процес на кілька років. Більшість автобізнесів перейшли саме на такий формат роботи, адже це, крім коштів, заощаджує найцінніше: час.


Як розповідає керівниця комплексу Юлія Риковська, WEST AUTO HUB був готовий до нового формату роботи. У компанії з моменту заснування існувала послуга замовлення авто онлайн. Віддалена купівля авто, доставка машини автовозом та супровід реєстрації авто – не нові послуги для компанії. Карантин лише акумулював та розвинув процес роботи в мережі.

Не можна стверджувати, що WEST AUTO HUB не зазнав збитків через різні обмеження. Проте це стало значним поштовхом для розвитку. Наприклад, саме під час карантину у компанії остаточно виокремився та сформувався відділ логістики, тобто доставки транспорту з-за кордону. З 11 березня 2020 року до сьогодні автовозами компанії в Україну було привезено понад 1500 авто.

Купівля авто та його продаж онлайн – це не лише сучасно, але й зручно та вигідно. В компанії є усі необхідні інструменти для організації доставки авто з-за кордону: доступи для купівлі авто з аукціонів, налагоджена логістика, митно-брокерські послуги із розмитнення авто, сертифікація та супровід реєстрації автомобіля в Україні. А ще - власний мобільний додаток. Усе це разом дає можливість оформити замовлення авто, купити автомобіль з Європи чи США, а також продати його на автомайданчику, не виходячи з дому.

Особливо корисними ці інструменти будуть саме представникам автомобільного бізнесу, адже дозволить перейти на новий рівень та заробляти, використовуючи усі переваги сучасності.

Хочете дізнатися більше? Отримайте відповіді на усі питання за телефоном: +38 067 158 85 97