На китайських дорогах можуть легалізувати безпілотні авто

15 січня 2021

Міністерство промисловості та інформаційних технологій (MIIT) Китаю опублікувало проект постанови, яке дозволить випробування автомобілів без водія на автомагістралях.

Технології розроблені, повідомляє регулятор, і дозріли для практичного освоєння. Дана ініціатива поставить Китай в один ряд з США, Великобританією і деякими країнами Європи, де подібні дозволи давно видаються.

Читайте також: У Раді готують законопроект, який заборонить слухати музику в громадському транспорті

Проект постанови відкритий для обговорення. Якщо серйозних заперечень не буде, незабаром на автомагістралях Піднебесної з'являться машини, в яких водій основну частину часу буде залишатися стороннім спостерігачем, і лише в особливих випадках буде брати керування на себе. Поїздки автономних машин без людини-спостерігача будуть заборонені, як це робиться в інших країнах.

До цього року в Китаї були дозволені випробування автомобілів з автопілотом тільки в спеціальних зонах і в окремих районах деяких міст. У Німеччині, наприклад, рух самоврядних автомобілів по автомагістралях дозволяється з 2011 року. Даються подібні дозволи також у Великобританії і в деяких штатах США, наприклад, в Каліфорнії і Флориді.

Як кажуть розробники автопілотів, рух по хайвею одночасно простіше і складніше. Простіше тому, що на трасі перешкод набагато менше, ніж на міських вулицях. Але оскільки швидкості руху істотно вище, системи автомобіля схильні вносити істотну погрішність в оцінку дорожньої ситуації, що становить загрозу для життя і здоров'я пасажирів та інших учасників руху.

Тим не менше, влада Китаю сповнені оптимізму і розраховують, що до 2030 року на дорогах країни буде не менше 24% машин з системами допомоги 4-го рівня, який передбачає майже повне автономне водіння.