Експерт вважає обмеження швидкості у Києві до 20 км/год незаконним

13 липня 2021

Автоексперт Володимир Караваєв вважає, що обмеження швидкості до 20 км/год, яке впроваджує київська влада – незаконне.

Обмеження у 20 км/год київська влада вводить для забезпечення комфортного пересування велосипедистів. Втім, такі обмеження не мають законних підстав. У якості аргументів Володимир Караваєв приводить відповідні пункти з Правил дорожнього руху, ДСТУ та КУпАП.

Читайте також: В Києві почали обмежувати швидкість до 20 км/год

  1. Подібне обмеження відповідно до п. 12.5 ПДР застосовується лише для житлових та пішохідних зон.
  2. Органи місцевого самоврядування мають повноваження лише на збільшення дозволеної швидкості руху (п. 12.8 ПДР).
  3. У випадку, коли дорожні знаки обмеження швидкості руху 3.29 та/або 3.31 встановлені з порушенням визначених Правилами вимог щодо їх введення чи з порушенням вимог національних стандартів, водій не може бути притягнений до відповідальності згідно із законодавством за перевищення встановлених обмежень швидкості руху (п. 12.10 ПДР).
  4. Пункт 10.5.25 Національного стандарту - ДСТУ 4100-2014 встановлює мінімальну межу обмеження швидкості - не нижче ніж 40 км/год, крім випадків, коли обмеження вводять на ділянках зі слизьким покриттям (ожеледиця, сніговий накат) та на ділянках, де встановлені пристрої примусового зниження швидкості.
  5. Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, тягне накладення штрафу на посадових осіб у розмірі шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 140 КУпАП).