Затори в Києві можна зменшити на 20% за допомогою штучного інтелекту

20 серпня 2021

Київські чиновники провели черговий раунд комунікацій з норвезькою компанією "Q Free" - однією з лідерів управління інтелектуальними транспортними системами, які використовуються у великих містах США та Європи.

Представники компанії вже були в Києві та аналізували нашу дорожньо-транспортну мережу і підготували пропозиції, які, на їхню думку, можна буде застосувати в Києві.

Читайте також: В Києві пообіцяли зменшити затори на 30%

Ці та інші пропозиції від провідних компаній з управління ІТС світу розглядають на робочій групі в Центрі організації дорожнього руху.

На думку спеціалістів за умови якісного управління трафіком існуюча вулично-дорожня мережа Києва має додатковий резерв для підвищення пропускної здатності майже на 20%. ІТС передбачає затор ще до того, як він виникне, і перенаправляє автомобільні потоки на менш завантажені ділянки доріг. Штучний інтелект в автоматичному режимі змінює циклограми світлофорних об’єктів десятки разів на годину в залежності від трафіку.

В результаті це покращує управління трафіком, економить кошти та тижні на рік особистого часу киян.

Чи буде втілена така система наразі невідомо, адже київська влада зараз свідомо бореться з автомобілістами: встановлює антипаркувальні стовпчики, облаштовує пішохідні зони, забирає у автомобілістів смуги руху під громадський транспорт…