Верховний Суд України: незареєстрований транспортний засіб не можуть забрати на штрафмайданчик, якщо він не експлуатується

21 березня 2019

Патрульна поліція не може вилучили навіть незареєстрований транспортний засіб, якщо він не експлуатується дорогами загального користування.

Верховний Суд роз’яснив, за яких умов транспортний засіб може бути вилучено у водія.

Читайте також: Аваков розповів коли запрацює автофіксація порушень ПДР: відео

Суть справи: позивач оскаржив дії патрульних, які тимчасово затримали його мотоцикл у зв’язку з відсутністю реєстраційного документу. Позов мотивовано тим, що під час затримання мотоцикл знаходився на території домоволодіння, не створював перешкод дорожньому руху, а також ним ніхто не керував та не експлуатував.

Місцевий суд позов задовільнив. Він вказав, що підстави для тимчасового затримання транспортного засобу відповідно до ч. 6 ст. 121 Кодексу про адміністративні правопорушення відсутні, оскільки позивач не керував та не експлуатував його.

Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позовних вимог. Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із рішенням місцевого суду.

Верховний Суд вказав, що відповідальність водія за порушення ч. 6 ст. 121 та ч. 1 ст. 126 КУпАП, в тому числі, у зв’язку з неналежністю державного номерного знаку даному транспортному засобу та відсутністю реєстраційного документу, настає у разі керування ним або експлуатації.

Читайте також: Віталій Кличко перевірив, як виконуються роботи на Шулявському шляхопроводі: Відео

Крім того, ч. 3 ст. 265-2 КУпАП визначено, що у разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво не перешкоджає дорожньому руху, такий ТЗ не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик.