Якби да Вінчі малював автомобілі: художник пояснив у відео, як створити ідеальні пропорції машини

22 січня 2020

Раз кружечок, два кружечок... щоб намалювати автомобіль, потрібно мінімум п'ять кіл.

Сучасні комп’ютерні програми дозволяють людям без спеціальних знань опанувати мистецтво, писати цифрові картини і називатись діджитал художниками. І все ж, незалежно від того, тримає художник в руках олівець, пензля чи стілус від планшета, для створення малюнку тих чи інших об’єктів, потрібно знати ази. А в цій справі велике значення мають пропорції, яким приділяв значну увагу ще Леонардо да Вінчі.

Також цікаво: У Golf 8 покоління буде 5 гарячих версій і ми вже знаємо їх потужність

Берк Каплан пояснює у своєму відео, що сучасні дизайнери використовують більш-менш однакові пропорції та лінії, а для того, що “набити руку” в малюванні автомобілів потрібно знати кілька простих речей.

Коло – універсальна базова фігура. Малюючи людину, художник бере за основу коло голови, і додає знизу ще шість-вісім кіл такого ж розміру, аби зобразити пропорційне тіло. Для малюнку автомобіля точкою відліку служить колесо.

Між переднім і заднім колесом має бути три кола, а за ними – ще по неповному колу, в які вписуються передній та задній бампери. Це довжина машини і колісна база. Висота машини в ідеалі повинна дорівнювати 2,25 кола. Пара хибних ліній плюс маленькі колеса легко перетворюють акуратний хетчбек Audi на незграбного горбаня, схожого на Lada Kalina.

Фото: Лада Каліна та дизайнерська помилка / АвтоВАЗ, @Berk Kaplan - Designer

Ще один секрет ідеальних пропорцій – продовження лінії стійки лобового скла, котра має пересікати верхній край переднього колеса. Для прикладу художник узяв три німецькі автомобілі: Audi RS3 Sportback, BMW M135i xDrive та Mercedes-AMG A35. На перший погляд, це три абсолютно різні машини, але насправді вони створені за одними правилами ідеальних пропорцій для хетчбека.

Фото: “вітрувіанська машина” / Autoevolution/@Berk Kaplan - Designer

Розміщення фар – також не є випадковим. Німецька школа дизайну демонструє, що передні завжди знаходяться на лінії, що проходить над колесами, тоді як задні обов’язково мають бути вище неї. А з’єднавши передні фари з задніми, отримаємо лінію, на якій розташовуються дверні ручки.

Також цікаво: Названо 10 моделей авто, які стануть класикою у 2020-х і зростуть в ціні