Нардепи пропонують зробити невигідним "бодяжити" бензин

22 листопада 2021

Деякі українські мережі АЗС використовують розчинники для підняття октанового числа бензину. Такі речовини досі не обкладались акцизом, тому схема лишається вигідною. Але у парламенті пропонують ввести для розчинників ще один податок.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального", який передбачає запровадження акцизного податку на імпорт усієї продукції, до складу якої входить бодай один підакцизний компонент.

Читайте також: Голова "Укравтодору" пропонує збільшити акциз на автогаз

Документ було зареєстровано групою із 17 депутатів фракції "Слуга народу" на чолі з Олексієм Мовчаном.

"Товари (продукція), до складу яких входить бодай один компонент, що є підакцизним товаром (продукцією), оподатковуються за ставкою податку 245,5 євро за 1000 літрів. Перелік товарів (продукції), що оподатковуються відповідно до цього підпункту Кодексу, затверджується Кабінетом міністрів України", — йдеться у порівняльній таблиці до проєкту закону.

Як зазначив ініціатор законопроєкту Олексій Мовчан, одним із засобів покращити характеристики пального є додавання до низькооктанових бензинів так званих октанопідвищуючих присадок, які у своєму складі містять метанол і метил-трет-бутиловий ефір.

"При цьому такі присадки в Україну імпортують як розчинники, що оподатковуються за нульовою ставкою акцизного податку… Це здешевлює виробництво "бодяги", але шкодить автомобілям українців, а бюджет лише на акцизі цих розчинників недоотримує близько 1,6 млрд грн щорічно", — зазначив нардеп на своїй сторінці у Facebook.

Загалом, за даними Консалтингової групи "А-95", у січні-жовтні поточного року було імпортовано 108 тис. т розчинників, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний період 2020 р. (52,5 тис. т).