Чи буде дизельне пальне коштувати дорожче 70 гривень за літр?

25 липня 2022

Різке падіння офіційного курсу гривні призведе до зростання цін на пальне. На скільки виросте ціна пального, розповіли експерти.

Після того, як у четвер, 21 липня, НБУ підняв офіційний курс долара до 36,56 грн, а готівкова валюта зросла до 40 гривень, експерти попередили про можливе зростання цін на бензин і дизельне паливо. Навіть автогаз може зрости у ціні.

Читайте також: НБУ опустив гривню на 25%: на скільки здорожчає пальне в Україні?

Директор у "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн прогнозував, що скраплений газ може стабілізуватися на ціні 30 грн за літр, дизпаливо коштуватиме 60-63 гривні, бензин у межах 55-57 гривень. При цьому на 10-12 гривень зросли оптові ціни на бензин та дизельне паливо.

На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, ціна дизельного палива може зрости навіть до 70 гривень і більше за літр.

"Найімовірніше, українська влада спробує за рахунок девальвації гривні хоча б частково закрити дефіцит держбюджету-2022, а також допомогти експортерам. Але традиційно за все це заплатить населення, оскільки слідом за курсом валюти злетять і ціни на імпортні товари, зокрема, різке ослаблення гривні призведе до зростання цін на пальне", — пояснив ймовірність стрибка цін на пальне, експерт.

Втім, той самий Сергій Куюн вважає, що якщо учасники паливного ринку погодяться на меншу маржу при реалізації палива, стрибка цін вдасться уникнути.