Де шукати найдешевші машини в світі

25 квітня 2023

Омріяні землі, де нові машини коштують дешевше наших велосипедів, певно, сняться багатьом українським пішоходам та власникам підтоптаних “Таврій”. Редакція “Авто 24” розбиралася, яка країна насправді може похвалитися найдоступнішими прайсами – і результат виявився несподіваним для нас самих.

Ні, не Китай, де дешево взагалі все, і не Америка, де як відомо, звичні європейські авто коштують майже удвічі дешевше. Індія! Маловідома, густонаселена, небагата країна, яка, однак, сьогодні є четвертим автомобільним ринком світу. І з виробництва автомобілів Індія сьогодні теж на четвертому місці у світі.

Найдешевша машина у світі сьогодні випускається в Індії. Це Bajaj Qute, який виробник позиціонує як мотоколяску – через невідповідність автомобільним нормам безпеки.

Минулого року в Індії було продано майже 4 млн. нових легкових машин. Середня ціна яких становила $10,7 тис. Для порівняння: в Україні 2022 року середній автомобіль коштував $30,7 тис.

Читайте також: Найдешевші авто для села: 5 варіантів

Статистика підтверджує, що більшість проданих у далекій країні авто – компактного та субкомпактного класів. Перша шістка брендів така:

  • Maruti Suzuki
  • Hyundai
  • Tata
  • Mahindra
  • Kia
  • Toyota

Зрозуміло, що більшість моделей бюджетні, хоча у кількох марок можна придбати – відразу або під замовлення – і машини представницького сегменту, наприклад, у Toyota це Camry та Land Cruiser 300. Показово, що більшість машин – місцевого виробництва, також велика доля моделей місцевої розробки. І особливого секрету тут немає, просто держава всіляко підтримує місцевий автопром.

Не всі автомобілі на індійському ринку дешеві: офіційні представництва в країні мають і виробники суперкарів. На фото шоурум McLaren в Мумбаї

Деякі суто індійські автомобілі сьогодні мають без перебільшення сучасний та аутентичний дизайн – бо в цій країні, на відміну від її північного сусіда, не прийнято копіювати все без розбору. У беззастережних лідерів продажів Maruti та Hyundai, які разом тримають 70 % ринку, в асортименті моделі хоча і не індійської розробки, але ж сконструйовані спеціально для цієї країни.

Скільки коштує найдешевша машина в Індії

Говорити про конкретны ціни на автомобілі в Індії непросто. В кожному з 26 індійських штатів діють свої місцеві закони й свій рівень податків. Тому є поняття “ціна в салоні“ – свого роду чиста ціна без додаткових платежів, реєстрації та ін. В нашому рейтингу ми намагалися спиратися саме на ці цифри. Другий прайс – “ціна на дорозі”, яка буває приблизно на 10–12% вище, але це вже йдеться про готову до експлуатації машину у певному регіоні країни.

Читайте також: Який автомобіль з пробігом купити, щоб потім його краще продати

Maruti Suzuki Alto 800 – $ 3800

Якщо говорити саме про повноправні автомобілі, то на сьогодні саме це – найдешевша модель у світі. Фактично це типовий японський кейкар з його стандартною довжиною 3,4 м.

Лідери автомобільного ринку Індії – мініатюрні міські машинки на платформі японських кей-карів. Не дуже довговічно, але дуже дешево

Платформа в основі не найсвіжіша, але для індійських умов вона цілком підходить. Трициліндровий двигун розвиває 68 к.с., існує більш дорога версія з заводським ГБО під CNG (стиснений метан).

Renault Kwid – $ 5000

Колись про цю невеличку машину (менше Sandero), точніше, про однойменний концепт, багато говорили, але врешті-решт її побачили лише в Індії та Латинській Америці.

Renault Kwid створювався спеціально для Індії, але з часом прижився в Латинській Америці та Південній Африці.

В технічному плані Kwid – типовий для цього “індійського” класу набір: три циліндри, ніякого повного приводу, коробка-“робот” за окрему доплату. В Індії машина дуже успішна, і не в останню чергу через свою демократичну ціну.

Tata Punch – $ 7100

Дуже цікавий на вигляд кросовер з кліренсом 187 см, але без повного приводу. Під капотом трициліндровий мотор об’ємом 1,2 л на 86 к.с., підвіска McPherson спереду та гнучка балка ззаду.

На прикладі Tata Punch можна побачити, що індійці можуть робити красиві автомобілі власного дизайну.

Попри простеньке шасі, машина насічена електронікою, у тому числі й деякими системами допомоги водію. За окремі гроші покупець може отримати автоматичну трансмісію у вигляді роботизованої коробки.

Рекомендація “Авто 24”

Не будемо заздрити – так, автомобілі в Індії справді дешеві, але хіба їх можна порівняти з нашими! Та й рівень доходів у населення набагато нижчий, аніж в Україні, тож показник автомобілізації на душу населення відрізняється більш як утричі на нашу користь.