Експерт: у 2021 році бензин та дизель подорожчають на 20%

6 січня 2021

Вартість бензину та дизельного пального в Україні упродовж 2021 року може зрости до 20%. Про це розповів економіст, координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов.

Головними чинниками, що впливатимуть на вартість пального є знецінення української національної валюти, зміна податкового законодавства та вартість сирої нафти.

Читайте також: Акциз на автогаз хочуть підняти майже втричі

"Ми маємо три ключові фактори, які як правило впливають на цей ринок. Це фактор обмінного курсу, податкової політики та світові ціни на цей ресурс, зокрема на нафту. Звісно, ще є шокові речі, наприклад, якщо стає на ремонт якийсь комбінат, або якесь ембарго запроваджується тощо. Відповідно, упродовж наступного року я бачу можливість зростання цін на нафту, зокрема на світовому ринку десь до 60-65 дол. за барель. Відповідно, це говорить про можливість зростання ціни на нафту до 20% упродовж 2021 року", - розповів Андрій Блінов.

На уточнююче запитання, чи вартість бензину та дизельного пального упродовж наступного року може зрости до 20%, Андрій Блінов відповів "Так, у разі відповідного зростання нафти".