GM запатентувала технологію очищення сенсорних екранів

17 лютого 2023

General Motors вирішить проблему заляпаних сенсорних екранів. Компанія запатентувала технологію їх самоочищення.

Компанія General Motors придумала сенсорний дисплей, що самоочищається від відбитків пальців. Технологія передбачає використання додаткового УФ-субпікселя в матриці та фотохімічного каталізатора, наприклад діоксиду титану.

Читайте також: GM витратить $ 35 млрд на розробку електромобілів

Під впливом УФ-випромінювання на його поверхні утворюватиметься тонкий шар води. Окислюючи її молекулами вільних радикалів, можна видаляти більшість біологічних організмів, і навіть бруд і потожирові сліди.

Отриманий General Motors патент описує технологію очищення сенсорних дисплеїв за допомогою ультрафіолету. Якщо не заглиблюватися в деталі, це фотокаталітична система, що активується сонячним випромінюванням або спеціальними УФ-субпікселями, вбудованими у звичайну RGB-матрицю. Фотохімічним каталізатором у ній виступає прозорий шар анатазу (діоксиду титану), легованого металом, азотом чи фтором. Працює система досить просто.

Під впливом УФ-випромінювання легований анатаз із гідрофобного стає супергідрофільним і починає притягувати вологу з повітря. Створений на поверхні шар води призводить до появи молекул вільних радикалів. Вони знищують оболонки клітин, цитоплазму, бактерії, грибки та інші біологічні організми, і навіть потожирові сліди. Як тільки джерело випромінювання буде закрито, екран повернеться до свого звичайного стану, дозволяючи волозі збиратися в краплі і скочуватися з поверхні.

Головне в патенті GM – наявність повністю керованого джерела ультрафіолетового випромінювання. Очищення можна буде запустити примусово, вручну або запланувавши на певний час, використовуючи для цього розташовані максимально близько до фотокаталізатора УФ-субпікселі. На жаль, поки що технологія теоретична. До масового застосування може й не дійти. Але спектр її застосування набагато ширший — від комп'ютерів та мобільних пристроїв до телевізорів та банкоматів.