Глобальний дефіцит чіпів: Volvo закриває завод у Швеції, Nissan припиняє виробництво у США

12 серпня 2021

Нестача компонентів електроніки стала ще одним наслідком COVID, але зараз дефіцит стає справжнім лихом для автоіндустрії та автомобільного бізнесу. Виробничі затримки, скорочення обсягів, здорожчання вживаних автомобілів спостерігались і раніше. А тепер автовиробники масово зупиняють роботу заводів.

Volvo Cars, що належить китайському холдингу Geely, тимчасово припиняє виробництво на своєму шведському заводі в Гетеборзі, через дефіцит напівпровідникових чіпів. Таке ж рішення було прийнято керівництвом заводу Nissan у штаті Теннессі.

Дізнайтесь також: Деяким покупцям Toyota Land Cruiser 300 доведеться чекати на свої машини більше року

Глобальний дефіцит чіпів вдарив по виробництву, і автовиробники скорочують виробництво та виробників електронних пристроїв, які намагаються встигати за пандемічним зростанням попиту на телефони, телевізори та ігрові приставки.

“Виробництво на Торсланді буде тимчасово призупинено з цього вечора через нестачу матеріалів, пов'язану з проблемою напівпровідників”, – йдеться у повідомленні Volvo Cars. “Виробництво відновиться якомога швидше, не пізніше наступного тижня”, – додає шведський автовиробник.

У червні Volvo вже припиняла виробництво на своєму бельгійському заводі в Генті на тиждень.

Минулого місяця Volvo Cars повідомила про повернення прибутку у першому півріччі та зростання попиту на електромобілі, що дозволяє компанії розглядати можливість котирування цього року на Стокгольмській фондовій біржі Nasdaq.

Завод Nissan у штаті Теннессі, на якому працює 6700 робітників та випускається шість моделей авто, також зупинить свої конвеєри. Повернутись до роботи “Ніссан” планує 30 серпня.

Раніше американські заводи не зупиняли роботу у зв’язку з дефіцитом чіпів більш як на тиждень, тому двотижнева зупинка фабрики у місті Смирна матиме помітні наслідки для виробника, вважає старший аналітик Guidehouse Research Сем Абуельсамід. Він також додає, що ситуація з дефіцитом чіпів може затягнутись до наступного року, повідомляє CBSN.