На гуртовому ринку ціна дизелю стабілізувалась на 65 грн за літр

31 травня 2022

Гуртовий ринок дизельного пального подає сигнали стабілізації. Вже можна говорити про появу значно більшої кількості пального, але до повного задоволення потреб ще далеко.

Гуртова ціна на дизельне пальне утримувалась у середньому на позначці 65 грн/л, а діапазон пропозицій залишався в межах 54-69 грн/л. Така ситуація тримається на гуртовому ринку вже протягом трьох тижнів, інформують у Консалтинговій групі "А-95".

Читайте також: Чому державна мережа АЗС не покращить ситуацію на ринку пального: думки експертів

У південних областях ДП пропонувалось у межах 55-65 грн/л (ресурс Євро-5). Зазначимо, що в цьому регіоні також з’явилися пропозиції дизельного пального Євро-3 за 55 грн/л.

У свою чергу низка трейдерів минулого тижня збирали передоплату на нові постачання ДП, вартість таких пропозицій перебувала в діапазоні 50-52 грн/л. Разом із тим один із "південних" трейдерів анонсував червневі постачання на умовах передоплати за цінами 43-45 грн/л.

Пропозиція дизеля в західному регіоні перебувала у досить широкому діапазоні цін — 54-62 грн/л, а подекуди зустрічались пропозиції за 64 грн/л. При цьому в регіоні ресурс можна було придбати як автонормами, так і вагонними партіями. Вартість останніх була на рівні 64 000 грн/т.

Дизель у північних областях торгується в межах 61-65 грн/л. При цьому кількість пропозицій доволі обмежена.

"Наш ресурс, який дійшов з порту в Європі, було продано за 2-3 дні за 61-62 грн/л, нових партій поки що немає", — заявив один із трейдерів.

Найвищий рівень цін традиційно був у центральних і східних регіонах країни. Тут ціновий діапазон становив 65-70 грн/л, а подекуди зустрічаються й пропозиції за 75 грн/л.

Ситуація на гуртовому ринку залишається напруженою через обмеженість каналів постачання ДП і підвищений попит. Хоча деякі гуртові оператори ринку вже призвичаїлись до такого ведення бізнесу й налаштували нові логістичні моделі постачання ресурсу. Частина трейдерів сподівається на зниження "дизельного" попиту у зв’язку із завершенням посівних робіт аграріями. Проте з кожним днем ближчають жнива.