Найбільший будівельник українських доріг відзвітував про збиток 130 млн гривень

11 травня 2021

За результатами 2020 року державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" відзвітувала про чисті збитки на 130 млн грн. Про це свідчить фінансовий звіт компанії за 2020 рік.

У минулому році 10 дочірніх підприємств держкомпанії отримали чистий прибуток в сумі 85 млн грн, тоді як збиток 21 підприємства становить 215 млн грн.

Читайте також: В Укравтодорі розповіли, навіщо будувати дороги в Чорнобильські зоні відчуження

Серед причин збитків керівництво компанії називає:

  • встановлення замовниками дорожніх робіт дискримінаційних умов і застосування адміністративних важелів впливу, що зменшує обсяги залучення окремих дочірніх підприємств;
  • заборгованість основних держзамовників перед дочірніми підприємствами компанії, яка в 2020 році склала 240 млн грн;
  • більше 90% дорожньої техніки і устаткування технічно застаріле, загальна потреба облавтодорів в оновленні потужностей становить понад 10 млрд грн;
  • необхідність утримувати велику кількість виробничих баз, частина яких віддають в оренду, в тому числі конкурентам;
  • нездатність дочірніх підприємств виплатити борги через відсутність доходів.

У 2020 році було розпочато 6 кримінальних проваджень про банкрутство дочірніх підприємств держкомпанії. Керівництво також зазначає, що більшість підприємств мають борги, що призводить до втрати можливостей проводити ремонти, підтримувати автодороги і загрожує банкрутством.

На кінець 2020 року поточні зобов'язання компанії склали 2,6 млрд грн. Вони складалися з короткострокових кредитів банків - 36 млн, за товари, роботи, послуги - 802,5 млн грн, за розрахунками з бюджетом - 1 млрд грн, за розрахунками зі страхуванням - 91,1 млн грн, з оплати праці - 209,7 млн грн.

Компанія "Автомобільні дороги України" здійснює експлуатаційне утримання майже 54% мережі доріг загального користування державного значення, забезпечує проїзд автотранспорту цими стратегічними шляхами, входить в сферу управління "Укравтодору".

Основну виробничу діяльність виконують 24 дочірні підприємства - облавтодори, які розташовані у всіх областях України. Загальна кількість співробітників дочірніх підприємств компанії складає 13,6 тис. осіб, з яких робітники - 9 786 осіб.