Парижани висловились за заборону прокатних електросамокатів

3 квітня 2023

Мерія Парижа не подовжить угоду з прокатними компаніями, а от власними самокатами користуватись можна буде й надалі.

Майже 90% опитаних у Парижі громадян висловились за заборону користування прокатними електросамокатами на міських вулицях. Референдум пройшов у неділю, 2 квітня, французьке інформаційне агентство AFP.

Опитування пройшло за ініціативи мера Парижа Анн Ідальго. Коли мерія запровадить цю заборону, Париж стане першою європейською столицею, яка заборонила цей вид транспорту.

Також цікаво підписано закон про розвиток електротранспорту в Україні

Суттєвим аргументом для парижан на референдумі стала низка смертельних аварій, яка сталася останнім часом. Очікується, що з 31 серпня міська влада Парижа не продовжить контракти з трьома операторами самокатів - каліфорнійським Lime, амстердамським Dott і берлінським Tier. Натомість у цих компаніях вважають, що вони не мають відповідати за хаос на вулицях міста.

Цікаво, що заборона не торкнеться власників електросамокатів. Хоча лише в минулому році у Франції продали 700 тисяч таких засобів пересування. Щодня у Франції на орендованих електросамокатах здійснюється близько 100 тисяч поїздок у приблизно 200 населених пунктах країни.

Раніше у 2020 році електросамокати заборонили у Монреалі. А от міська влада Копенгагена спочатку наклала заборону на прокат у 2020 році, однак за рік скасувала її, посиливши правила користування орендними електросамокатами.