Щоб "закрити" небо від безпілотників: характеристики ЗРК Crotale, які Франція передає Україні

17 жовтня 2022

Системи протиповітряної оборони Crotale не новітні, але призначені знищувати цілі на малих та середніх висотах.

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розповів, що Україна отримає зенітно-ракетні комплекси системи протиповітряної оборони Crotale. для знищення безпілотників.

За словами міністра, Франція має 12 таких батарей. Він не уточнив, скільки з них вирушить в Україну.

Також цікаво в Україну надійде ще більше французьких САУ Caesar

Міністр сподівається, що Україна зможе розгорнути їх протягом двох місяців, включаючи час навчання українських військових.

Себастьєн Лекорню також повідомив, що Франція створила фонд у розмірі 100 мільйонів євро, який українці зможуть використати для покупки необхідного обладнання, за умови, що його постачальником є Франція.

Армія Франція не залишиться без ППО: батареї Crotale, які поїдуть в Україну, будуть замінені на сучаснішу систему протиповітряної оборони Mamba.

Історія створення Crotale

У 1964 році ПАР уклала контракт із французькою компанією Thomson-Houston (пізніше перейменованою в Thomson-CSF) на створення мобільного всепогодного комплексу протиповітряної оборони, призначеного для знищення цілей, що летять на малих і гранично малих висотах.

Після випробувань, проведених у 1971 році, перші комплекси, що отримали найменування Cactus, протягом двох років були поставлені ПАР.

ЗРК Crotale військових Франції

У 1972 році комплекс під назвою “Crotale” був прийнятий на озброєння французькими Повітряних сил. Комплекс неодноразово модернізувався.

Починаючи з 1994 року почав випускатися модернізований варіант комплексу – Improved Crotale, що комплектується новою РЛС з фазованою антеною решіткою.

Технічні характеристики ЗРК Crotale

Бойові машини комплексу Crotale монтуються на броньованому колісному шасі P4R (4х4).

Комплекс не може вести бойові дії в русі, після зупинки йому потрібно менш як 5 хв для приведення в боєготовий стан. На пусковому шасі немає боєзапасу ракет R440, тому запасні ракети перевозяться на спеціальному автомобілі.

Ракета R440 до ЗРК Crotale

Ракета R440 вагою 100 кг постійно знаходиться у транспортно-пусковому контейнері. Уламкова фугасна бойова частина спрямованої дії знаходиться в центральній частині корпусу ракети. Вражаючий радіус розльоту уламків становить 8 м, а швидкість розльоту сягає 2,3 км на секунду.

Заявлено, що дальність ураження цілей складає 500-10000 метрів та висота ураження до 5000 метрів. Також поки невідомо, які радіолокаційні станції передасть Франція до цих комплексів.

Дивіться відео про ЗРК Crotale: