Таксі з автопілотом насмерть збило велосипедиста. Фото

20 березня 2018

Безпілотний Volvo XC90, що працював на Uber, не помітив людину на пішохідному переході.

Безпілотний прототип на базі кросовера Volvo XC90, створений шведською компанією разом з Uber два роки тому, не розпізнав людину, що перетинала дорогу по пішохідному переходу та збив її. Трагічний інцидент трапився 18 березня у місті Темпе, штат Аризона, близько десятої години вечора за місцевим часом.

Автомобіль рухався зі швидкістю понад 60 км/год, коли збив 49-річну Елейн Герцберг. Згодом жінка померла від отриманих травм у лікарні. Елейн мала велосипед, та пересікаючи дорогу вона вела його у руках.

У момент аварії безпілотник рухався по дорозі в автономному режимі, але у салоні був присутній представник Uber – Рафаель Васкес знаходився за кермом автомобіля та мав узяти на себе управління у екстренному випадку. Але коли такий випадок настав, він цього не зробив. Чому, поки невідомо.


Фото: Volvo XC90 Uber / Volvo

За фактом ДТП розпочато багатостороннє розслідування, ініційоване в тому числі Національною радою США з безпеки на транспорті. Компанія Uber до з'ясуванні причин трагедії призупинила випробування всіх безпілотників, які проходили в Темпе, Піттсбурзі, Сан-Франциско і Торонто.

Загибла жінка стала першою офіційною жертвою безпілотного автомобіля. У 2016 році великий резонанс отримало смертельне ДТП за участю електромобіля Tesla Model S, що рухався в режимі автопілота і потрапив під фуру. У легковику тоді загинув власник Тесли – Джошуа Браун, що сидів за кермом. Однак формально Теслу все ж не можна вважати безпілотником: фірма-виробник не дозволяє власникам кидати кермо і вимагає стежити за ситуацією на дорозі. Відомі й інші неприємні епізоди за участю електромобілів Tesla з активованим “автопілотом”.

Читайте також: 20 березня аграрії перекриють дороги по всій країні: список