Tesla відзвітувала про рекордні прибутки

21 жовтня 2021

Поки переважна більшість автовиробників страждає через нестачу чіпів та карантинні обмеження, Tesla гігантським темпами нарощує прибуток.

Tesla показала третій поспіль квартальний рекорд по прибутку і продемонструвала стійкість ланцюжків постачання, попри проблеми, які з цим відчуває весь світ. Котирування компанії після закриття торгів в середу знизилися на 1,6%, але причина цього в бурхливому зростанні перед виходом квартального звіту.

Читайте також: Як виглядає втоплена Tesla Model S Plaid за 40,4 тисяч доларів

У третьому кварталі компанія показала рекордний прибуток в $ 1,6 млрд (у порівнянні з $ 331 млн роком раніше і $ 1,14 млрд у другому кварталі) на рекордний виторг в $ 13,8 млрд, з якої $ 12 млрд припало на електромобільні бізнес.

"Вуглецеві" кредити принесли компанії за квартал $ 279 млн (найнижчий показник з кінця 2019 роки), інвестиції в біткоіни були збитковими (компанія списала $ 51 млн за цифровими активами на суму $ 1,26 млрд).

Фізичні продажі в річному вираженні зросли на 73%, до 241,3 тисячі машин, в умовах дефіциту комплектуючих. Цьому сприяла більш щільна вертикальна інтеграція Tesla, ніж у більшості великих автовиробників. З урахуванням зростання в четвертому кварталі за підсумками року компанія продасть понад 900 тисяч електромобілів. У більшості традиційних автовиробників продажу в третьому кварталі впадуть, прогнози на 2022 рік було знижено.

Також Tesla початку світові поставки з заводу під Шанхаєм, але очікує уповільнене введення виробництв в Берліні і Техасі через логістичні проблеми. Знижується і середня ціна електромобіля (мінус 6%) через значне переважання в структурі продажів порівняно дешевих Models 3 і Model Y, на які довелося 96% продажів. Попри це, валова рентабельність електромобільного бізнесу по GAAP досягла 30,5%.

Квартальні результати Tesla помітно перевершили очікування Уолл-стріт, але після завершення торгів її котирування падали на 1,6%. Це пояснюється ралі перед публікацією звітності: за останній місяць котирування компанії виросли на 17%, за останні п'ять днів - на 6%.