У Швейцарії винайшли акумулятори для електромобілів, які заряджаються всього за 72 секунди

21 листопада 2022

Цей акумулятор дуже перспективний, але до його виходу на ринок ще дуже далеко. Наразі мова йде про експериментальні зразки.

Мрією будь-якого водія електромобіля залишається можливість зарядити батарею за кілька секунд. Ця мрія, яку плекають і підживлюють кілька багатообіцяючих оголошень про «швидку зарядку», зроблених в останні роки, все ще здається далекою від реальності серійних автомобілів, навіть якщо час зарядки вже набагато коротший, ніж у минулому.

Читайте також: За 13 років акумулятори для електромобілів подешевшали на 87%

Сьогодні швейцарський стартап Morand обіцяє, що його акумулятор eTechnology здатний заряджатися до 80% всього за 72 секунди. Трохи більше двох хвилин займе повна зарядка. Випробування, проведені на прототипі акумулятора ємністю 7,2 кВт/год, показали, що навіть зарядка до 98% (900 A/360 кВт) займає лише 120 секунд.

Ця система зберігання енергії, яку Моранд описує як «революційну», використовує систему, що складається з елементів HUC, здатних виконувати більше 50 000 циклів заряджання та розряджання під час випробувань і вже наблизилася до 70 000 циклів.

Однією з інших переваг, на яку посилається молода швейцарська компанія, є те, що вона використовує менше критичної сировини, такої як літій і кобальт. Акумулятор Morand eTechnology використовує невелику кількість літію, але переважно алюміній, графен і вуглець.

Проте, перш ніж ви побачите ці батареї в автомобілях, а також у дронах, електровелосипедах, електросамокатах, тракторах і локомотивах, може пройти деякий час. Morand справді спроєктував і розробив цю батарею eTechnology, але він все ще шукає інвесторів і партнерів для промислового виробництва продукції, кінцева вартість якої повинна дорівнювати вартості літій-іонних батарей.