Українські всюдиходи "Богун" допомагають в евакуації жителів на Херсонщині

7 червня 2023

Ці колісні машини можуть пересуватись водою та заболоченими місцевостями, тому їх використовує Державна служба з надзвичайних ситуацій.

На Херсонщині для допомоги цивільним залучили всюдиходи “Богун”. Це модернізовані для ДСНС снігоболотоходи Shepr Pro, які виробляються на київському заводі “Квадро Інтернешнл”.

Також цікаво міністр оборони випробував український всюдихід у плавнях

Всюдиходи “Богун” можуть пересуватися водою та у багнюці. Наразі спецтранспорт використовується для евакуації мирного населення через затоплення населених пунктів Херсонщини в результаті підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

Для надання допомоги жителям також використовується допоміжне обладнання, яке встановлено в автомобілі: бензопили, лебідку, шанцевий інструмент, медобладнання, а також засоби зв’язку та навігація.

Така машина може перевозити команду з 6 рятувальників ДСНС, а також двох евакуйованих.

Маса транспортного засобу зі спорядженням – 1600 кг. Довжина – 3400 мм, а ширина і висота – однакові, 2520 мм. Снігоболотохід оснащується 1,5-літровим дизельним двигуном Kubota потужністю 44,3 к.с. Коробка передач – механічна, 5-ступінчаста. Максимальна швидкість на суші – 45 км/год, на воді – до 6 км/год.

У маточинах коліс можуть встановлюються додаткові паливні баки, в результаті запас ходу збільшується з 15 до 73 годин.

Всюдиходи “Богун” українських рятувальників на евакуації жителів Херсонщини. Фото: ДСНС

Дно автомобіля має форму човна, замість керма – важелі. Тиск у колесах можна знижувати відповідно до потреб місцевості.

Станом на ранок 7 червня в зонах підтоплення евакуйовано 1 548 осіб. За попередніми даними у Херсонській області підтоплено 20 населених пунктів на правому березі р. Дніпро та понад 1 900 будинків.

Всього до ліквідації наслідків залучено понад 1 700 осіб та понад 300 одиниць техніки, у тому числі 33 плавзасоби.