"Укртатнафта" хоче штучно підняти ціни на газ для авто

29 серпня 2018

Українці стали купувати менше бензину, віддаючи перевагу автогзу. Нафтотрейдери незадоволені ситуацією та хочуть повернути своїх споживачів.

Від січня до кінця липня 2018 року частка бензину українського виробництва склала 43,8 %, піднявшись на 3,2 % відносно минулорічних показників. В "Укртатнафті" ж вважають, що можна ще більше "прив’язати" автомобілістів до бензину, якщо підняти ціну на газ.

Читайте також: МВС виклало у відкритий доступ данні про реєстрацію автомобілів

Загалом попит на нафтопродукти в Україні знизився на 4% до 1,123 мільйонів тон, повідомляє Enkorr із посиланням на консалтингове агентство A-95.

Але у червні "Укртатнафта" звернулася до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з пропозицією привести акцизи на бензин і дизпаливо до єдиної ставки - € 164/тис. л. При цьому акциз на скраплений газ пропонується підвищити до € 87/тис. л. На думку компанії, це дозволить припинити падіння споживання рідкого палива.

За оцінками "А-95", у разі перегляду ставок акцизного податку, як пропонує "Укртатнафта", роздрібна ціна бензину знизиться на 1,8 грн/л, а скрапленого газу, в свою чергу, виросте на 1,3 грн/л, дизельного палива - на 0,9 грн/л.

Якщо подивитись на виробництво українського палива, то отримаємо таку картину: Кременчуцький НПЗ збільшив випуск палива на 6,8 % до 424 тисяч тон. Шебелинський ГПЗ скоротив об’єми виробництва на 12,5 % до 67,8 тисяч тон. Так, приріст від цих заводів склав 3,6 %.

Загалом українські нафтові компанії могли б ще значущіше збільшити об’єми виробництва, якби знайшли підходящі ринки збуту. Зокрема саме це є головною перешкодою для істотного збільшення переробки нафти на Кременчуцькому НПЗ.

Разом з тим імпорт бензину із Білорусії знизився на 11,5 %. Литовські і польські нафтопереробні заводи наростили поставки на 6%