В ЄС можуть переглянути надто жорсткі еконорми

18:09, 20 вересня, п'ятниця

Захоплення політиків та регуляторів жорсткими еконормами викликало низку проблем як для виробників, так і для споживачів.

Скорочення частки ринку електромобілів у ЄС надсилає надзвичайно тривожний сигнал промисловості та політикам. Через це Європейська асоціація автовиробників (ACEA) звернулась до інституцій ЄС з вимогою розробити термінові заходи допомоги до того, як у 2025 році набудуть чинності нові норми щодо викидів CO2.

Читайте також: Китай подав скаргу до СОТ щодо мит ЄС на електромобілі

В ACEA наголошують, що автомобільні технології та доступність автомобілів з нульовим рівнем викидів не є вузькими місцями процесу декарбонізації транспорту.

Але не вистачає важливих умов:

  • інфраструктури зарядки та заправки воднем,
  • конкурентоспроможного виробничого середовища,
  • доступної зеленої енергії,
  • пільг для споживачів,
  • надійного постачання сировини.

«Галузь не може дозволити собі чекати перегляду норм щодо CO2 у 2026 та 2027 роках, нам потрібні термінові та суттєві дії зараз, щоб змінити тенденцію до зниження, відновити конкурентоспроможність промисловості ЄС та зменшити стратегічну вразливість», - наголошують в ACEA.

ACEA закликає негайно обговорити пакет короткострокових заходів щодо скорочення викидів CO2, як для легкових авто, так і для вантажівок до 2025 року. Йдеться про відстрочку введення нових, більш жорстких, цільових показників викидів CO2.