Верховна Рада схвалила повернення техогляду для комбайнів та тракторів

26 січня 2022

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу".

Як повідомляє БізнесЦензор, за прийняття відповідного законопроекту №6070 у першому читанні проголосували 234 народних депутати.

Читайте також: До чого призведе повернення техогляду в Україні: думка експертів

Законопроектом пропонується запровадження періодичного технічного контролю з придатності до експлуатації технічних засобів для агропромислового комплексу.

Зокрема, передбачена наступна періодичність та частота технічного контролю придатності до експлуатації технічних засобів:

  • для нових технічних засобів становить 3 роки з дати першої реєстрації (введення в обіг), потім кожні два роки після останнього технічного контролю;
  • для бувших у вжитку (у користуванні) технічних засобів становить 3 місяці з дати першої реєстрації (введення в обіг), потім кожні два роки після останнього технічного контролю.

Також пропонується надати Мінагрополітики повноваження щодо затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінного причіпного обладнання, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, у тому числі шляхом створення чи уповноваження на це обраного органу (підприємства, установи, організації).

Мінагрополітики також отримає повноваження призначати підприємства, установи чи організації на здійснення функцій з реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку сільськогосподарської техніки.

Однак, як зазначає Головне експертне управління Верховної Ради, вимоги до таких підприємств не визначені. Крім того, у проекті відсутні вимоги до органів з оцінки відповідності/органів сертифікації.

Нагадаємо, обов’язковий техогляд для сільгосптехніки був скасований у 2014 році з огляду на його неефективність в частині контролю за технічним станом техніки та нарікання аграріїв на корупційність цього процесу, який також проводили уповноважені Мінагрополітики компанії.