Водія штрафуватимуть за непристебнутих пасажирів

19 листопада 2018

Верховна Рада може найближчим часом ухвалити законопроект про значне підвищення штрафу для водіїв за непристебнуті ремені безпеки. При цьому водії будуть змушені платити штрафи і за непристебнутих пасажирів.

Подробиці законопроекту розповіла співавтор документа, народний депутат Ірина Суслова.

Читайте також: Ремонти мостів у Києві: де чекати заторів найближчим часом

"Законопроект дуже важливий. Ми сподіваємося, що він буде проголосований на наступному пленарному тижні. Дослідження в країнах Євросоюзу доказують, що якщо пасажир або водій їде з пристебнутим ременем безпеки, то він отримує на 70% менше травм, ніж непристебнутий", – розповіла нардеп.

За інформацією Суслової, вимога стосуватиметься лише транспортних засобів, оснащених ременями безпеки.

"Умовно кажучи, у старих автомобілях, в яких ззаду немає ременів безпеки, ми не можемо зобов'язати людей пристібатися. Якщо машина оснащена, повинні бути пристебнуті не тільки водій, але і всі пасажири, незалежно від того, де вони сидять, як це відбувається в Євросоюзі", – пояснила нардеп.

Політик підкреслила, що, якщо пасажири авто не пристібаються, то відповідальність буде на водієві машини.

"Штрафи будуть виписуватися на авто, залежно від кількості непристебнутих людей. Якщо зупинили водія з двома пасажирами, водій несе відповідальність за всіх трьох, відповідно, штраф повинен бути помножений на три", – розповіла Суслова.