Використання зимових шин у країнах Європи: де це обов’язково

12 жовтня 2022

Не у всіх європейських країнах встановлено чіткі правила щодо застосування зимових шин, а в деяких - вони взагалі відсутні.

Наводимо перелік країн де обов’язково «перевзувати» свої автівки на зимові шини.

Читайте також: Що буде, якщо їздити влітку на зимових шинах та шипах

Австрія

Зимові шини є обов'язковими з 1 листопада по 15 квітня. Також в автомобілі мають знаходитися ланцюги протиковзання на дві шини ведучої осі для використання на засніжених та заледенілих дорогах.

Боснія і Герцеговина

Зимові шини обов'язкові з 15 листопада до 15 квітня для авто масою до 3,5 т.

Болгарія

З 15 листопада по 1 березня літні або зимові шини, що були у використанні, повинні мати глибину протектора не менше 4 мм. Ланцюги протиковзання необхідно перевозити в автомобілі з 1 листопада до 31 березня.

Латвія

Зимові шини M+S є обов'язковими для авто масою менше 3,5 т. з 1 грудня по 1 березня. Мінімальна глибина протектора – 4 мм.

Литва

Зимові шини є обов'язковими з 1 листопада по 1 квітня для транспортних засобів масою менше 3,5 т.

Норвегія

Автомобілі масою до 3,5 т. мають бути оснащені зимовими шинами з 15 листопада до 31 березня.

Румунія

Обов'язковим є наявність зимових шин із символом M+S на ведучих мостах усіх транспортних засобів масою >3,5 т. Такі транспортні засоби мають бути обладнані ланцюгами, встановленими у місцях, зазначених відповідними дорожніми знаками.

Сербія

Шини з маркуванням M+S обов'язкові з листопада до квітня. Мінімальна глибина протектора складає 4 мм. Ланцюги протиковзання для ведучої осі повинні знаходитися в автомобілі та використовуватися залежно від знаків та дорожніх умов.

Словаччина

Зимові шини M+S з глибиною протектора не менше 3 мм є обов'язковими для вантажівок масою >3,5 т. з 15 листопада по 31 березня на ведучій осі. Ланцюги протиковзання є обов'язковим обладнанням автомобіля.

Словенія

З 15 листопада до 15 березня зимові шини повинні бути як мінімум на ведучій осі (мінімальна глибина протектора 3 мм). Ланцюги протиковзання є обов'язковим обладнанням для транспортних засобів масою >3,5 т., якщо вони не мають зимової гуми.

Туреччина

З 1 грудня по 1 квітня зимові шини з глибиною протектора не менше 4 мм потрібні для транспортних засобів, що використовуються для перевезення вантажів регіональними дорогами. Наявність чи використання ланцюгів протиковзання не звільняє від обов'язку мати зимові шини.

Фінляндія

Зимові шини обов'язкові з 1 листопада по 31 березня на заледенілих дорогах. Некеровані ведучі осі повинні бути оснащені шинами з маркуванням 3PMSF або POR або шипованими шинами. Ланцюги протиковзання дозволені тільки на засніжених і заледенілих дорогах.

Франція

З 1 листопада по 31 березня на розсуд префектур автомобілі масою до 3,5 т. мають бути оснащені шинами 3PMSF. Використання ланцюгів – відповідно до дорожніх знаків.

Хорватія

Зимові шини є обов'язковими з 15 листопада по 15 квітня. Шини M+S мають бути встановлені на ведучі осі всіх транспортних засобів масою до 3,5 т.

Чорногорія

Шини з маркуванням M+S або зимові шини обов'язкові з листопада до квітня на певних дорогах, позначених Міністерством громадського порядку. Ланцюги протиковзання для провідної осі повинні знаходитися в автомобілі та використовуватися залежно від знаків та дорожніх умов.

Чехія

Зимові шини обов'язкові з 1 листопада до 31 березня у зимових дорожніх умовах або на ділянках, зазначених відповідним знаком. Ланцюги протиковзання обов'язкові у місцях, позначених відповідними дорожніми знаками.

Швеція

У зимових умовах мінімальна глибина протектора становить 5 мм для всіх шин, крім шин для причепів (1,6 мм). Автомобілі масою до 3,5 т. мають бути оснащені 3PMSF, POR або шипованими шинами на передньому та провідному мостах.

Естонія

Зимові шини обов'язкові з 1 грудня по 1 березня для транспортних засобів масою до 3,5 тонн. Ланцюги протиковзання обов'язкові у місцях, позначених відповідними дорожніми знаками.