Як обрати кращий автомобіль для подорожей

22 квітня 2018

Як вибрати кращий автомобіль для подорожей, якщо ми зібралися провести відпустку або святкові канікули далеко від дому? Якою має бути ця машина? На жаль, в нашому випадку - вже точно не класу Gran Turismo, хоча він саме для цього і створювався.

З одного боку, кращий автомобіль для подорожей – це той, який у тебе є. І питання “як вибрати” тут не особливо доречне. Але з іншого – можливість вибору в деяких випадках теж є. Навіть якщо не говорити про такий екзотичний для нас варіант, як прокат, своє авто може бути у кількох учасників майбутньої поїздки і вибирати можна серед них. Ми розповімо про найбільш важливі якості, які може зажадати від автомобіля далека дорога, а ви вже зможете приміряти до них наявні у вашому розпорядженні варіанти транспортних засобів.

Читайте також: Де краще купувати вживаний автомобіль

Місткість

Тут важлива не тільки абсолютна ємність салону і багажника, а й геометрія простору. Тобто сидіння повинні бути зручні, добре, якщо з можливістю регулювань подушок (в тому числі і задні). Якщо на задньому сидінні буде троє пасажирів, заднє сидіння, хоч і досить широке, має бути відформоване під трьох – інакше середній людині буде незручно сидіти на виступі. Якщо в екіпаж зарахована дитина, майте на увазі: дитяче крісло часто займає місця набагато більше, ніж один дорослий. Тому варто заздалегідь приміряти крісло до машини, щоб зрозуміти, хто і як зможе сидіти поруч з ним – природньо, і дитина, і дорослий при цьому повинні бути пристебнуті.

Багажник повинен вмістити всі речі, не варто розраховувати на те, що частину багажу ви заберете в салон. Строго кажучи, будь-який великий предмет в салоні – це загроза безпеці у впипадку різкого маневру або ДТП.

З точки зору простору в машині для великої компанії найзручніше авто – мінівен або кросовер. Завдяки високій і прямій посадці в такому салоні зручно спілкуватися, оглядати околиці і обмінюватися враженнями та необхідними предметами. А одному-двом людям цілком зручно буде в комфортабельному седані чи хетчтекові – з його тихим затишним салоном і м'якими низькими кріслами.

Ходова частина

Специфіка українських доріг така, що чим міцніше підвіска машини, тим менше ймовірність "розвалити" її та зупинитися в чистому полі за сотні кілометрів від дому. Особлива небезпека в тому, що на довгих заміських маршрутах водій підтримує високу швидкість, через що не встигає ухилитися від небезпечних ям. Наслідки контакту з якими в свою чергу на швидкості важчі – аж до аварійного руйнування вузла або колеса.

Саме тому більшість автомобілів, що рухаються міжміськими трасами - це позашляховики того чи іншого класу. Повний привід їм необов'язковий, а ось енергоємна підвіска і великі колеса з масивними шинами - саме те. Правда, у деяких кросоверів зі спортивним характером не дуже підходящі для асфальтових ям колеса - з низкопрофільними шинами. На жаль, це не завжди можна виправити, оскільки великі гальмівні диски таких моделей часто не дають поставити радикально менші колісні диски.

Читайте також: Як правильно їхати по ямах: 10 порад від Авто24

Звичайно, відповідна ходова не тільки у більшості автомобілів класу SUV, об'єктивно міцна вона також у великих мінівенів. Якщо доводиться вирушати в далеку дорогу легковою машиною, потрібно, щоб у неї були як мінімум високопрофільні шини (посадковий діаметр диска повинен бути якомога менше). Ну і беріть з собою повнорозмірну запаску - а краще дві, якщо відомо, що в даний період часу дорога перебуває в поганому стані.

Динаміка

Динамічні якості – це те, що в меншій мірі потрібно автомобілю для далеких поїздок в наших умовах експлуатації. За великим рахунком, справжніх автобанів, на яких можна підтримувати високу середню швидкість, у нас ніколи й не було, а на вузьких регіональних дорогах швидко їздити просто небезпечно. Так що висока "максималка" нам не обов'язкова.

Однак, на вузьких дорогах з однією смугою в кожну сторону руху в принципі буває корисною інша характеристика автомобіля - прискорення. Це важливо при обгонах: чим швидше ви зможете прискоритися і піти з зустрічної смуги, тим безпечніше буде ваш маневр. При цьому майте на увазі, що якщо автомобіль часто подорожує з повним завантаженням, то бажано вибирати комплектацію з більш потужним двигуном, оскільки саме в таких умовах малолітражний силовий агрегат покаже свою неспроможність.

Читайте также: Коли краще купувати машину, щоб зекономити купу грошей

Фінанси

У далекій подорожі автомобіль зазвичай проявляє всі свої апетити: багато і охоче споживає паливо, засмучує несподіваними ремонтами на незнайомих СТО, підносить сюрпризи при оплаті "закордонної" страховки і дорожнього збору. Чи не для кожного, але для багатьох з нас навіть зайвий літр палива на сотню кілометрів - це вже вагома переплата.

Але розраховуючи можливий "паливний" бюджет поїздки, майте на увазі, що офіційні паспортні дані часто наводяться для ідеальних умов: завантаження невеликої кількості, невисокій швидкості руху та інших “тепличних” умов. В реальності ж скромний малооб'ємний моторчик може виявитися справжнім ненажерою, якщо навантажити салон з багажником під зав'язку і змусити машину нестися по трасі на швидкості близько 110–130 км/год. Це ми до того, що для великої команди іноді буває розумніше вибрати більш потужний автомобіль. Більш-менш точні дані щодо витрат палива в тих чи інших умовах можна отримати на тематичних форумах, де власники обмінюються враженнями.

Читайте також:Наскільки практичний кабріолет в Україні

Якщо плануєте закордонну подорож, врахуйте, що в деяких країнах при оплаті дорожнього податку пікапи і великі позашляховики можуть класифікуватися як вантажівки, що, звичайно, дорожче.

Також майте на увазі, що в деяких країнах на підземні стоянки готелів та торгових центрів не пускають автомобілі з ГБО. Якщо іншої, наземної стоянки біля вашого готелю не буде, можливо, вам доведеться всю відпустку платити за сторонню парковку – замість безкоштовної готельної.

Вдалого вибору!

Отже, ми трохи розібралися, як вибрати найкращий автомобіль для подорожей. На основі вищевикладених критерій складається такий образ автомобіля для дальніх поїздок нашою країною: з великими колесами і міцною підвіскою, хорошим кліренсом, мотором не найбільш малого літражу і само собою зрозуміло, з достатнім запасом надійності. Звичайно, для виїзду за кордон картина буде дещо іншою, але ж до того кордону теж потрібно якось доїхати ...

Читайте також: Карта стану дорін України 2018: уточнюємо варіанти