Як волонтери роблять мобільні зенітки на "Шахідів"

28 лютого 2023

Для цього на вантажівку встановлюють зенітну установку, прожектор та систему наведення вогню.

Волонтери фонду “Справа громад” розповіли, як поступово модернізовували вантажівки, які захищають нас від іранських дронів-камікадзе “Шахід”. Про це у своєму дописі на Фейсбук розповів Юрій Бірюков.

Також цікаво для ЗСУ зроблять сотні "тачанок" на базі Toyota

За його словами, спочатку під установку зенітки ЗУ-23-2 віддавали вантажівки Leyland DAF із голою платформою. Потім побачили, як таку вантажівку вдосконалила 25-а бригада - додали невисокі бортики. Глянули на дооснащення 104-ї бригади ТрО – додали тент та лавочку для розрахунку. Послухали коментарі фактичної роботи такого комплексу в 14 РТБр – зараз монтуємо на наступні машини величезний прожектор та джерело живлення для нього, щоб вночі шукати мопеди було простіше.

Однак це не всі доопрацювання мобільної “зенітки”. Один з батальонів встановив на цю машину сучасний прицільний комплекс.

Наразі “Справа громад” передала 14 вантажівок для встановлення зеніток. Але можна значно більше, запас платформ у є на майданчику в Британії, залишилося тільки їх до кінця викупити. Як допомогти у викупі цієї техніки, описано у дописі волонтера.