Як японська техніка відновлює зрошувальну систему півдня України

08:40, 3 вересня, вівторок

Майже три десятки екскаваторів-навантажувачів із японських траншів допомоги цьогоріч потужно підтримали меліоративні системи південних регіонів України для того, щоб вода на поля, у водогони та в водойми рибгоспів йшла без перебоїв.

В підприємствах водогосподарників японські екскаватори-навантажувачі Komatsu нинішнього літа не раз виручили в ліквідації наслідків аварій, мінімізуючи втрати та забезпечуючи надійне функціонування меліоративних систем. Про це сповістило Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Скажімо, фахівці Ізмаїльського УВГ завдячуючи новим екскаваційним машинам, усунули великий порив трубопроводу на внутрішньогосподарській меліоративній мережі та облаштували колодязі на Ташбунарській зрошувальній системі.

Читайте також Японська спецтехніка прибула в Одесу для ліквідації наслідків ворожих атак

У Вільнянськрму МУВГ ліквідовано два пориви на напірному трубопроводі головної зрошувальної системи. Спеціалісти Вільнянського МУВГ швидко ліквідували два пориви на напірному трубопроводі Вільнянської зрошувальної системи, а працівниками Болградського МУВГ оперативно усунули порив на напірному трубопроводі.

Статистика показує, що для проведення аварійно-відновлювальних робіт на меліоративних мережах зрошувальних систем екскаваторам-навантажувачам Komatsu альтернативи не знайти. В цьому переконалися фахівці Кілійської експлуатаційної дільниці, які дуже швидко дісталися до аварійних ділянок і ліквідували чотири пориви на стальному трубопроводі насосної станції Татарбунарської зрошувальної системи.

При цьому машини Komatsu WB97S в руках українських меліораторів стають багатофункціональні. Це не тільки землекопи, але й бульдозери та крани. За їх допомогою та додаткового обладнання виконуються й інші роботи.

При потребі ківш екскавації можна за лічені хвилини замінити ямобуром і облаштовувати загороджувальні системи помпових станцій, встановлювати опори мережі освітлення, виконувати інші операції.

Вся техніка надійшла меліораторам в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги "Програма екстреного відновлення" - "Невідкладна підтримка аграрного сектору". Ця програма фінансується урядом Японії за підтримки японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). За такими траншами вже отримано 29 одиниць техніки Кomatsu.

Фото: darg.gov.ua