Японія заборонить постачання в Росію преміальних авто

30 березня 2022

Японія вводить заборону на експорт преміальних автомобілів до Росії. Аналогічні санкції раніше були введені США та Євросоюзом

Японія вводить нові обмеження на експорт товарів до Росії: з 5 квітня починає діяти заборона на постачання дорогоцінного каміння, ювелірних прикрас, а також преміальних автомобілів, повідомляє “Інтерфакс” з посиланням на місцеві ЗМІ.

Читайте також: Санкції проти Росії можуть зупинити місцевий автопром

Перелік товарів розкоші, які потрапили під заборону, поки не опубліковано, також неясно, які саме моделі автомобілів не можна буде возити до Росії.

З середини березня діє заборона на постачання в Росію предметів розкоші з Європи — до списку санкцій потрапили і транспортні засоби вартістю 50 тисяч євро і більше, а саме топові моделі преміальних брендів, таких як Mercedes-Benz, Audi, Porsche, BMW та інших. При цьому всі ці компанії і без прямої заборони зупинили експорт усієї своєї продукції в Росію на тлі російсько-української війни.

Раніше міністерство торгівлі США представило свій список предметів розкоші, заборонений до ввезення до Росії. У списку на 19 сторінках перераховані спиртні напої, годинник, ювелірні прикраси, а також автомобілі, причому не лише преміальні. Заборонено як постачання нових, так і вживаних машин.

На які саме японські автомобілі поширюватиметься ембарго, стане відомо ближче до 5 квітня — цього дня заборона експорту предметів розкоші набуде чинності.

Варто зазначити, що у чотирьох японських автовиробників є заводи з випуску легкових автомобілів в Росії: Toyota збирає в Санкт-Петербурзі RAV4 і Camry, Nissan виробляє на своєму петербурзькому підприємстві Qashqai, X-Trail і Murano, Mitsubishi збирає на калузькому ПСМА Рус Outlander і Pajero Sport, а Mazda випускає у Владивостоці Mazda6, CX-5 та CX-9.

Також на російському ринку були представлені японські преміальні марки Lexus та Infiniti та масові Suzuki, Subaru та Isuzu. Усі вони возили автомобілі з-за кордону. Що ж до Honda, то ця компанія вже повністю звернула автомобільний бізнес у країні-агресорі.