Южаніна розповіла, коли почнеться повномасштабне розмитнення "євроблях"

20 грудня 2018

Тимчасовий порядок про розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, затверджений Кабінетом міністрів, набув чинності 20 грудня. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Щодо ситуації з розмитнення автомобілів на європейських номерах, то мені здається, що ми вже зрушили з "мертвої точки". І сьогодні нарешті вийде оновлене програмне забезпечення, яке ще більше спростить і полегшить процедуру розмитнення. Найголовніше, що ця спрощена система з сьогоднішнього дня дасть більш широкий спектр можливостей і можливість рухатися в плані розмитнення", – пояснила Южаніна.

Читайте також: Що потрібно для розмитнення "євроблях": Інструкція від ДФС

Також чиновниця розповіла більш детально про ситуацію з реорганізацією Державної фіскальної служби.

"Депутати підтримують поділ ГФС на Державні податкову і митну служби, але від виконавчої влади залежить, як пройде цей поділ. Ми докладемо максимум зусиль, щоб служби були сформовані саме так, як це потрібно в наш час. Тому що ряд функцій нам потрібно переглядати і змінювати електронні сервіси, потрібно спочатку зробити аудит баз даних, про що ми говоримо вже два роки", – зазначила вона.

Южаніна підкреслила, що з'єднання цих двох служб передбачало і з'єднання баз даних податківців і митників. І для того щоб не втратити "керованість і дані, необхідно зрозуміти, в якому стані вони знаходяться.

"Ми протягом кількох років наполягали на аудиті, оскільки знаємо, що деякі системи вже не працюють в IT-департаменті, і ми навіть не знаємо, наскільки ці бази даних є захищені. Тобто в цілому нам потрібно провести перевірку, яка допоможе зрозуміти, чи зможуть виконувати поставлені завдання служби, які сформуються після розпаду ГФС", – пояснила голова комітету ВР.