Автомобілі стали кращою інвестицією, ніж біткоїн

29 грудня 2021

На ринку США вартість автомобілів продовжує зростати. Аналітики стверджують що за останні кілька місяців вживані автомобілі стали кращою інвестицією, ніж біткоїн.

Найкраще вкладення на 2021 рік - це машина, нехай навіть вона не їздить, а стоїть у гаражі. Про це заявив Джим Б'янко, президент компанії з дослідження ринку в інтерв'ю CNBC. Він також пояснив причини подорожчання вживаних автомобілів.

Читайте також: Чи будуть дорожчати вживані автомобілі в Україні: прогноз експертів

"Ринок уживаних автомобілів постійно зростає, ціни зростають, на радість продавців, тоді як ті, кому доводиться купувати, явно незадоволені. Причини добре відомі - відсутність електронних компонентів призвела до скорочення виробництва нових автомобілів, що ускладнює їхню покупку", - сказав Б'янко.

Інвестиційний експерт зазначає, що лише за останні чотири місяці ціни на старі автомобілі зросли на 20%. Це зростання вище, ніж у індексу S&P, але також вище, ніж у біткойна.

Б'янко додав, що біткойн, найвідоміша криптовалюта, продовжує фіксувати злети та падіння, піднявшись із 29000 до 43000 доларів за останні шість місяців. Однак у разі старих автомобілів зростання відбулося не через спекуляції на фондовому ринку, а через реальну потребу ринку.

Дані Kelley Blue Book ринку США показують, що середня ціна на новий автомобіль у листопаді становила 46 320 доларів, а ціна уживаного автомобіля – 27 569 доларів, що на 27% більше, ніж за той же період минулого року.

"Те, що відбувається, має характеристики міхура, який лусне. Уживані автомобілі мають бути амортизованими активами. Отже, ця тенденція має закінчитися в якийсь момент, але до цього може статися ще серйозніше зростання, якщо криза чіпів не буде вирішена", - прогнозує Б'янко.