Поліцейські на Skoda Kodiaq демонструють затримання правопорушників на ходу

17 грудня 2023

Поліція Чеської Республіки отримала перші 50 спеціально модифікованих Škoda Kodiaq та організувала спеціальну демонстрацію маневру, які використовують патрульні для боротьби з порушниками-втікачами.

Суть маневру PIT, що означає Precision Immobilisation Technique або Pursuit Intervention Technique, полягає в тому, аби елегантно розвернути автомобіль правопорушника. Для цього поліцейські Kodiaq обладнують спеціальною металевою конструкцією, яку у нас в народі називають “кенгурятником”.

“Деякі вважають ефективність даного маневру низькою, бо водій-порушник не дозволить застосувати його. Однак, водій, якого переслідують, зосереджений на собі, він не дуже стежить за кожним рухом поліцейської машини. Він у стресі, йому потрібно стежити за дорогою попереду, йому потрібно правильно гальмувати під час повороту, і це той самий момент, коли поліцейський може використовувати маневр PIT», – пояснює Девід Варчола, експерт з методів навчання поліції в Чехії.

Зазвичай поліцейські застосовують цей маневр на менших швидкостях – як правило, до 60 км/год. У такому випадку ризик перевороту автомобіля порушника, чи вторинного удару з ним мінімальний. Однак у кожній окремій ситуації, поліцейські зважують всі “за і проти” перед застосуванням даного маневру, бо PIT, хоч і ефективний, проте досить небезпечний як для його виконавців, так і для інших учасників дорожнього руху.

Також цікаво: Видовищна погоня поліції у Ржищеві

Після успішного виконання маневру, коли автомобіль правопорушника успішно розвернутий, його намагаються заблокувати іншим екіпажем, бо зазвичай під час погоні порушника наздоганяє декілька поліцейських авто. Врешті-решт порушнику залишається лише здатись.

Наразі поліцейські Skoda Kodiaq працюють у багатьох країнах Європи. У лавах Національної поліції України навіть є так звані “фантомні патрулі”, які теж використовують Skoda Kodiaq. Втім, це звичайні машини, які зовні ніяк не відрізняються від серійних.

Натомість Kodiaq, який спеціально роблять для чеської поліції – це надійний та вірний помічник для правоохоронців, та грізний супротивник для правопорушників, який залишає їм мало шансів на втечу.

Окрім рами, типової поліцейської лівреї та обов’язкових маячків і сирени, поліцейські позашляховики мають інше спецобладнання: радіо, додаткове внутрішнє освітлення, додаткові USB-роз’єми, розетка на 230 вольт і тримачі для зброї та блокнота спереду, а також відсутність сонцезахисної шторки для задніх пасажирів (в цьому випадку правопорушників).

Також цікаво: Поліцейські переслідували мотоцикліста на швидкості 225 км/год

Ще однією особливістю є ремінь безпеки на задніх сидіннях, який застібається назовні, тому має застібку біля дверей. Це зроблено для того, щоб поліцейському не доводилося тягнутися поперек тіла людини, коли її стримують.