ЗСУ успішно використовує проти рашистів французькі бронетранспортери VAB

9 вересня 2022

Все частіше можна побачити різноманітну іноземну техніку у лавах ЗСУ, яку українські військові підрозділи використовують для звільнення нашої землі від російських окупантів.

Військові Збройних Сил України під час контрнаступу використовують французькі колісні БТР VAB. Інформація про постачання в Україну колісних БТР французького виробництва з’явилася у червні, а вже у липні їх помітили на позиціях української армії.

Нещодавно відео з броньовиками VAB було опубліковано в соцмережах.


БТР VAB (Véhicule de l’Avant Blindé — “броньована машина переднього краю”) – це французький колісний бронетранспортер, розроблений компаніями Renault та Saviem. Серійне виробництво ведеться з середини 70-х років. Випущено 5000 машин, 4000 з них перебувають на озброєння французької армії.

Також цікаво ЗСУ отримали французькі джипи та вантажівки


Є кілька видів машин VAB – командирські, розвідувальні, санітарні. Бронетранспортери різних модифікацій знаходяться на озброєнні 15 країн.

Найчастіше машина озброєна кулеметом калібру 12,7 мм або кулеметом калібру 7,62 мм на даху. Також VAB може бути оснащена баштою з автоматичними гарматами калібру 20 або 25-мм.