Британський бронеавтомобіль Jackal: яку техніку отримає Україна

7 квітня 2022

Міністерство оборони Великобританії анонсувало відправлення Україні колісних бронетранспортерів Jackal. Ця техніка може стати дуже корисною у війні з окупантом.

Броньована машина "Шакал" (англ. "Jackal") або MWMIK (Mobility Weapons Mounted Installation Kit) розроблена компанією DML Group у 2008 році. Бронеавтомобіль "Jackal" був призначений насамперед для розвідувальних місій, а також для проведення раптових атак та для вогневої підтримки маневрених підрозділів британського контингенту в Іраку та Афганістані. Виробляються фірмами Supacat та Babcock.

Читайте також: Новий український бронеавтомобіль "Козак-2М1" показав себе на випробуваннях

"Шакал" має бойову масу 6,7 т і оснащена дизельним двигуном Cummins потужністю 180 к. с, що дозволяє рухатися на шосе з максимальною швидкістю 130 км/год. Екіпаж бронеавтомобіля включає трьох піхотинців: водій розміщується праворуч, місце командира (ліворуч) обладнане 7,62-мм кулеметом, а стрілок у кормовій частині корпусу озброєний 12,7-мм кулеметом, що обертається на турелі (замість нього може встановлюватися і інше озброєння). У передній та кормовій частинах бронеавтомобіля є пускові установки димових гранат.

Бронеавтомобіль Jackal оснащений апаратурою тактичної системи зв'язку BOWMAN від компанії General Dynamics. V-подібна форма днища знижує вплив ударної хвилі при підриві на мінах та саморобних вибухових пристроях. З верхньої півсфери екіпаж практично не захищений. Дана конструкція машини дозволяє особовому складу при необхідності швидко залишати свої місця.

Виробництво модернізованої версії бронемашини Jackal V2 здійснюється з лютого 2010 року. Від попередніх версій V2 відрізняється кабіною з покращеним захистом екіпажу від мін та фугасів, які можуть бути закладені на шляху. Для цього шасі автомобіля були додатково укріплені та броньовані порівняно з його попередником (Jackal V1).

На даний момент на озброєнні Великобританії знаходиться близько 400 бронеавтомобілів "Jackal" 1-го та 2-го покоління. Скільки з них можуть передати Україні наразі не зазначається.

Раніше Австралія передала Україні бронеавтомобілі Bushmaster

Характеристики бронемашини "Jackal" V-1:

  • Колісна формула: 4x4;
  • Вага, т: 6650;
  • Довжина, м: 5,39;
  • Ширина, м: 2,00;
  • Висота, м: 1,97;
  • Екіпаж, чол.: 3;
  • Озброєння: 12,7 мм великокаліберний кулемет, або 40 мм автоматичний гранатомет;
  • Двигун: дизельний "Cummins", потужністю 180 к. с. (134 кВт);
  • Швидкість, км/год: 130 - по дорозі, 90 - по бездоріжжю.