Чому скласти теоретичний іспит з ПДР за гроші стане проблематично

21 травня 2023

Керівництво МВС збільшило кількість технічних засобів, за допомогою яких будуть слідкувати за законністю складання іспитів.

Начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик розповів про зміни в екзаменаційній діяльності сервісних центрів МВС і коли на них чекати.

Зміни стосуватимуться саме технічних умов у класах для складання теоретичних іспитів та автомобілів для складання практичних іспитів.

Також цікаво новий алгоритм складання іспитів на "права"

«Ми хочемо забезпечити максимально прозорі умови складання теоретичного і практичного іспитів у сервісних центрах МВС. Щоб отримання посвідчення водія для громадян стало доступніше. Щоб ніхто не міг втручатись, відволікати кандидатів у водії або впливати на їх результат. Якщо кандидат у водії знає правила дорожнього руху, то він отримає посвідчення водія. Так би мовити: «Знаєш — успішно складаєш», «Не знаєш — не допоможуть» — пояснив Микола Рудик.

Нововвдення при складанні теоретичного іспиту на знання ПДР:

  • запис на практичний іспит онлайн — кількість візитів може скоротитись до одного, адже талон попереднього запису можна буде отримати через сайт Головного сервісного центру МВС, а не тільки в терміналі безпосередньо в приміщенні, як це є зараз;
  • оскарження результатів іспитів можна буде здійснити впродовж тривалішого періоду — він становитиме 30 днів, а не 3 як зараз;
  • фіксація складання іспитів розшириться, тому можна буде і почути і побачити з різних ракурсів усе, що відбувалось під час іспиту — у класах для теорії більше не буде «сліпих зон», адже буде по 4 камери спостереження, які забезпечать перехресне знімання та додатково фіксуватиметься і звук у приміщенні
  • буде впроваджено розпізнавання облич FACE-ID в екзаменаційних класах.

Незмінним залишається необмежена кількість спроб складання теоретичного іспиту протягом року.

Автомобілі для складання практичного іспиту будуть облаштовані відеоспостереженням з кутом огляду 360° та із записом звуку в салоні. Це дасть можливість стежити за положенням рук і ніг як кандидата у водії, так і екзаменатора. Окрім цього, буде встановлений трекер автомобіля для фіксації руху на маршруті складання практичного іспиту.

До речі в МВС закупили нові автомобілі для складання практичного іспиту

Ці нововведення допоможуть кандидатам у водії мати більше інструментів для оскарження результатів іспитів у сервісних центрах МВС. Змінюється кількість спроб для складання практичного іспиту. Зараз майбутні водії мають лише три спроби, а матимуть необмежену кількість спроб протягом 2 років.

“Ми плануємо поступово впроваджувати ці зміни. Починаємо з експерименту. Він розпочнеться 1 червня цього року та буде проводитися в чотирьох регіонах: Київська, Вінницька, Одеська та Львівська області перші візьмуть участь у пілотному проєкті. Надалі ми проаналізуємо всі складнощі, що виникатимуть під час цього експерименту та поступово, до кінця цього року, плануємо масштабувати проєкт по всій Україні”, — наголосив начальник Головного сервісного центру МВС.