Дефіцит автомобілів: вражаюча кількість легковиків не потрапить до споживачів

28 грудня 2021

Світовий автопром через дефіцит мікрочіпів не випустить майже 10 мільйонів нових легкових автомобілів протягом 2021 року.

Експерти консалтингової компанії LMC Automotive підрахували, що у 2021 році через дефіцит електронних компонентів автозаводи по всьому світу випустять на 9,6 мільйона машин менше, повідомляє The Telegraph. Найбільших втрат зазнали європейські підприємства: на них припадає майже третина від кількості невироблених машин. За прогнозами цих аналітиків, криза буде впливати на автопром аж до другої половини 2022 року, а повністю закінчиться лише у 2023-му.

Загальна кількість автомобілів, яку очікують експерти у 2021 році, становить 84,9 мільйона. Це на 12% більше, ніж за 2020 рік, тобто коронавірус вплинув на автопром сильніше, аніж брак комплектуючих.

Також у тему дефіцит чіпів призвів до падіння українського авторинку

Щоб розв'язати проблему з нестачею чіпів, автовиробники почали вдаватися до нестандартних рішень. Деякі з них вимушено спрощують комплектацію автомобілів, відмовляючись від складної електроніки та віддають перевагу початковим комплектаціям.
Автомобільним виробникам доводиться змагатися з техногігантами типу Apple, який здатний закуповувати чіпи за більш привабливою для постачальників ціною.