Два Jaguar'и спробували ввезти в Україну як "гуманітарку"

11:55, 21 жовтня, понеділок

Для ввезення в Україну за нульовою пільговою ставкою керівник благодійного фонду задекларував відразу два автомобілі Jaguar.

Зазвичай волонтерські рухи та благодійні осередки везуть пікапи, кросовери, автобуси, вантажівки, трактори, квадороцикли, а ось автомобілі розкішних класів практично не бувають. А тут відразу два "Ягуари".

Наразі слідство має встановити мотивацію керівника благодійного фонду "Безмежна нація" з Рівного, який вирішив постачати в армійські підрозділи автомобілі такого класу. Нічого подібного за майже три роки війни у Львівській митниці не пригадують.

Читайте також "Автосалон" продав наліво 190 машин, ввезених для ЗСУ

Увагу митників міжнародного пункту пропуску "Грушів – Будомєж" привернула увагу вантажівка сегмента LCV з причепом, що прибула із Польщі. На платформі стояли два автомобілі Jaguar XF. Згідно з декларацією, транспортні засоби слідували на адресу благодійного фонду "Безмежна нація".

Щоправда, жодних документів, які б підтверджували факт вивезення автомобіля з території ЄС, як гуманітарної допомоги, перевізник до митного контролю не надав. Тож призначення майбутнього використання машин викликало підозру.

В ході з’ясування обставин та перевірки законності переміщення вантажу працівники митниці встановили, що продавцем імпортованих в Україну автомобілів є литовська компанія, а покупцем – фізична особа, громадянин України.

Таким чином вдалося встановити, що водій, який назвався керівником благодійного фонду, подав митним органам документи, що містять неправдиві відомості про відправника, одержувача товару, вартості й характеру вантажу, задекларувавши комерційний товар як гуманітарну допомогу.

Читайте також Волонтер продав 50 "гуманітарних" машин та на додаток пропонував продати зброю

Все це суперечить закону. За фактом працівники митниці склали протокол про порушення митних правил, відповідно до ч. 1 ст. 483 МКУ.

Автомобілі, загальною вартістю 115 тис. гривень, тобто 57,5 тис. за кожен, тимчасово вилучено. А ви десь бачили "Ягуар" за таку суму?