Міні-НПЗ можуть врятувати Україну від паливної кризи

18 квітня 2022

Маленькі нафтопереробні заводи, які увесь час були підпільними аби мати змогу ухилятись від податків, зараз можуть допомогти врятувати країну від дефіциту пального.

Діяльність міні-НПЗ під час війни виявилась не такою вже й прибутковою, адже податки на пальне було скасовано. Але зараз, після знищення ворогом десятків нафтобаз та кількох великих нафтопереробних заводів у підпільних НПЗ знову з'явився шанс. На ринку зростає пропозиція продукції міні-НПЗ. Про це виданню enkorr повідомили учасники ринку.

Читайте також: В Україні знищили найбільший нафтопереробний завод

Основний продукт, що пропонується на ринку, – стабільний бензин і альтернативне паливо на його основі. Проте співрозмовники видання відзначають низьку якість продукту через брак легальних октанопідвищуючих компонентів.

"До війни присадки, що підвищують октан, йшли з росії й білорусі як розчинники, зараз цих постачань немає. У хід ідуть переважно метанол і біоетанол з додаванням товарних бензинів А-92 й А-95", – розповів на умовах анонімності один із трейдерів, додавши, що заводи шукають виходи на європейські джерела постачання МТБЕ та інших октанопідвищуючих компонентів.

"Стабільний бензин пропонується за 20-22 грн/л, спиртовмісний бензин – з прив'язкою до ціни на заводські бензини А-95 мінус 5 грн/л", – каже джерело enkorr, відзначаючи, що товар знаходить покупців через дефіцит, який зберігається.

Сировиною для міні-НПЗ залишаються ресурси приватних нафтовидобувних підприємств. Також є дані про випадки використання газоконденсату й нафти на родовищах "Укрнафти" й "Укргазвидобування", які не можуть повною мірою забезпечити охорону своїх об'єктів у прифронтовій зоні.

За експертними оцінками 2021 року обсяги переробки сировини на українських міні-НПЗ оцінювалися в 500 тис. т. Крім того, невід'ємною частиною цього процесу був імпорт октанопідвищуючих безакцизних розчинників, який торік досяг 132 тис. т (зростання на 86%).

Зауважимо, що одним з найефективніших октанопідвищуючих засобів є тетраетилсвинець, який використовувався до 2000 року. Зараз цей компонент заборонений, а його використання визнано небезпечним. Останньою країною, яка видималась від використання тетраетилсвинецю, був Алжир – там присадку використовували до 2021 року.