МВС планує збільшити штрафи за перевищення швидкості в 10 разів

26 грудня 2019

Посилити покарання для водіїв хочуть ще за кілька правопорушень.

Законопроєкти про посилення покарання водіїв за наїзди на людей, що призводять до травмування або загибелі, невдовзі будуть спрямовані у Верховну Раду, повідомляє прес-служба МВС. Рішення ініційоване за результатами зустрічі заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенко з представниками громадських організацій і велосипедистами.

Читайте також: Під 300 км/год в центрі Києва: новий антирекорд

МВС запропонує уряду внести зміни до Кодексу України про адмінпорушення, Кримінального кодексу, законів “Про дорожній рух” та “Про Національну поліцію”.

Розміри штрафів планують збільшити за низку адміністративних правопорушень:

  • перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш ніж на 50 км/год – 3400 грн (наразі 510 грн);
  • залишення місця ДТП – 3400 грн (зараз 255 грн) та передбачити можливість позбавлення права керування транспортними засобами на 6 місяців;
  • керування авто особою, яка не має на це права – 10 200 грн (зараз 510 грн).

Серед інших ініціатив МВС є зниження порогу перевищення швидкості руху з якого настає адміністративна відповідальність, із 20 км до 10 км, та пропозиція не відносити керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння до поля кримінальної відповідальності. Однак, у разі наїзду на людину, вчиненого водієм під впливом алкоголю або наркотичних засобів, відповідальність буде суворішою.

Довідково: за 10 місяців 2019 року поліція зафіксувала 129 тисяч ДТП, з яких понад 21 тисяча – із потерпілими. Травмовано більше 26 тисяч людей, загинуло 2716. Складено 96 тисяч адміністративних матеріалів за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння (ст. 130 КУпАП).

Також Антон Геращенко додав, що у першому кварталі 2020 року, після завершення тестування, планується запуск системи автоматичної фото- і відеофіксації перевищення швидкості. “Система фото- та відеофіксації перевищення швидкості наразі працює у тестовому режимі в столиці. Функціонують відеокамери на 5 проспектах Києва і вже зафіксували понад 41 тисячу випадків перевищення швидкості. У подальшому камери будуть встановлені у місцях, де скоюється найбільша кількість ДТП і найчастіше спостерігається перевищення швидкісного режиму водіями”, – зазначив заступник міністра внутрішніх справ.

Читайте також: Причиною ДТП в Чехії стала жива рибина