На одному заряді через увесь континент: електрокар SCG 009 обіцяє запас ходу 4500 кілометрів

13 січня 2021

На жаль, поки що це лише теорія, підкріплена рендером дводверного спорткара. Хоча її автор славиться реалізацією своїх шалених ідей.

Засновник і глава компанії Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) Джеймс Глікенхаус оприлюднив рендер дуже цікавого автомобіля під назвою SCG 009 Concept. Підпис до зображення Range NY-LA натякає на грандіозний запас ходу.

Також цікаво: Дизельний седан BMW 7 проїхав півтори тисячі кілометрів на одному баку пального: відео

Незважаючи на слово Concept в описі цього рендера, немає жодних гарантій того, що він буде втілений у життя хоча б у вигляді концепту, не кажучи про серійне виробництво. А якщо подібне й трапиться, то дуже не скоро.

Проект SCG 009 уявляє водневий гіперкар на паливних елементах. Причому водень передбачається зберігати на борту машини в зрідженому вигляді – у сучасних водневих електрнокарах такий спосіб не використовується. Фантастичний електромобіль Глікенхауса міг би долати відстань від Нью Йорку до Лос Анджелеса без необхідності зупинятись для дозаправок. А ця відстань становить 4490 кілометрів.

У середині 2000-х компанія BMW експериментувала з рідким воднем на борту, однак технологія не знайшла комерційного продовження. На відміну від газоподібного водню, який використовють сучасні водневі електрокари. Перевага ж водню в рідкому стані – висока щільність, яка й може забезпечити високу продуктивність SCG 009. В теорії.

Тим часом Глікенхаус заявив: його компанія планує зробити водневу версію баггі SCG Boot, щоб виступити з нею в ралі-рейді Baja 1000 у 2023 році, причому пройти всю тисячу миль (1600 кілометрів) без заправки.