Нацполіція вважає електронні страхові поліси недійсними

23 лютого 2018

По правову допомогу до страхової компанії звернувся водій, якому представники Нацполіції вписали штраф за те, що страховий поліс не відповідає законодавству України.

Застрахований клієнт попросив страхову компанію спільно звернутися в Нацполіцію зі скаргою на неправомірні дії співробітника поліції. "В кінці лютого до нас із заявою звернувся клієнт, який придбав електронний поліс ОСАГО: поліція виписала йому протокол за те, що страховий поліс не відповідає законодавству України", - повідомили в компанії.

Читайте також: Поліція готується до введення фотофіксації порушень ПДР

У страховій компанії наполягають на законності своїх дій. Вони посилаються на розпорядження Нацкомфінпослуг, узгоджене з Міністерством внутрішніх справ і зареєстроване в Мін'юсті 27 вересня 2017 року, в якому йдеться про те, що договір ОСАГО може бути оформлений "в паперовій формі або шляхом направлення візуальної форми страхового поліса з відображенням даних електронними засобами у формі, придатній для сприйняття його змісту людиною і відтворення на папері ".

Читайте також: Автоцивілка може суттєво подорожчати

Нагадаємо, 7 лютого набуло чинності розпорядження Нацкомфінпослуг, яким страховим компаніям дозволили укладати договори автострахування через інтернет. При цьому у клієнта залишається тільки електронна версія поліса, дійсність якого можна онлайн перевірити в центральній базі даних Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Тоді ж МТСБУ рекомендувало застрахованим як мінімум протягом шести місяців мати при собі роздрукований на принтері поліс.