Парк техніки розмінування збагатився тягачами

11:19, 25 жовтня, п'ятниця

Республіка Словенія доєдналася до гуманітарних місій розмінування. Для підсилення піротехнічних підрозділів посольство цієї країни передало від імені свого уряду два потужні магістральні тягачі.

Прийшли сідлові магістральні тягачі Ford Trucks 3542T. Вони виконані в екологічному форматі Євро-5.

В моторній ніші стоїть 12,7-літровий двигун Ford Ecotorq 420 к.с., який працює у парі з механічною коробкою передач ZF 16S 2530, перші дві цифри в індексі якої вказують на кількість ступенів перемикання.

Читайте також Нейтральна Швейцарія лідирує в поставках машин розмінування

Транспортні засоби придбані адресно при сприянні платформи United24. Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки України. Техніку передано в рамках Угоди про виділення 1,5 мільйона євро для гуманітарної допомоги у сфері розмінування, яку уряди України та Республіки Словенія підписали трохи менш як рік тому.

Фото: ДСНС України

Міністерство економіки є розпорядником рахунку UNITED24 для потреб гуманітарного розмінування. З травня 2023 року на рахунок надійшло понад 177 мільйонів у гривневому еквіваленті. За внесені Словенією кошти придбано згадані магістральні тягачі, які урочисто вручила нашим піротехнікам Посол Словенії в Україні пані Матея Превольшек.

"Я дуже добре знаю наскільки важлива робота із розмінування своєї землі. І ми з командою Посольства працюємо над тим, що внесок нашої країни зростав", – заявила Матея Превольшек.

Читайте також Майже третина допущених до експлуатації машин розмінування виявилися українськими

"Ці два тягачі дадуть змогу вже завтра вирушити на очищення територій від вибухонебезпечних предметів ще двом машинам механізованого розмінування. До кінця сезону – до перших заморозків на ґрунті - ми ще встигнемо звільнити частину української землі від вибухонебезпечних предметів", – зазначив очільник ДСНС Андрій Даник.

За словами Андрія Даника, наступного сезону ДСНС за допомоги партнерів планує мати до 90 машин для розмінування. Це буде чи не найбільший парк таких машин в Європі. Отримані від Словенії тягачі стануть у пригоді в логістиці, оскільки транспортних операцій передбачається дуже багато.