Поліція буде контролювати рівність доріг в Україні

23 грудня 2020

Поліція отримала у своє розпорядження 30 сучасних дорожніх авто-лабораторій.

Контроль за дотриманням правил, норм і стандартів утримання автомобільних доріг і вулиць є важливим у запобіганні й зменшенні кількості ДТП на дорогах України. Такі перевірки необхідно проводити за допомогою спеціальних інструментальних технічних засобів вимірювання.

Читайте також: Як змінилась аварійність у Києві та області після ввімкнення камер автофіксації: статистика

Саме тому патрульним необхідні такі дорожні лабораторії, які вже оснащені найсучаснішим обладнанням, виготовленим за європейськими стандартами.

З їхньою допомогою інспектори зможуть перевіряти такі дорожні умови, як:

  • рівність проїзної частини;
  • коефіцієнт зчеплення;
  • ухили проїзної частини;
  • світлоповертальну спроможність дорожньої розмітки;
  • освітленість і яскравість дорожнього покриття та дорожніх знаків.

Крім того, перевірятимуть відповідності технічного стану дорожніх знаків вимогам ДСТУ. Також лабораторії виїжджатимуть на місця ДТП.

Якщо поліцейські виявляють недоліки в експлуатаційному утриманні вулично-шляхової мережі, вони фіксують це у відповідних актах й видають вимоги (приписи) відповідальним особам за утримання автомобільних доріг для їхнього усунення.

За порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт передбачена адміністративна відповідальність ст. 140 КУпАП.

У разі виявлення такого правопорушення патрульні притягують винних посадових осіб до адміністративної відповідальності.

Ці авто-лабораторії на замовлення Департаменту патрульної поліції було закуплено Державним агентством інфраструктурних проектів в рамках Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху. По проходженню всіх реєстраційних та адміністративних процедур, будуть розподілені в кожну область.

Також цікаво: Лаєте українські дороги? Подивіться на "шосе" у Ємені