Суд виправдав "євробляхаря", якому присудили штраф у 1,7 млн

20 липня 2018

Таке рішення прийняв Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області.

Суд визнав незаконними дії митниці по накладенню штрафу 1,7 мільйона за використання громадянином України автомобіля на іноземній реєстрації, ввезеного в режимі "тимчасове ввезення".

Автомобіль було ввезено в Україну іноземцем в режимі "тимчасове ввезення" строком до 1 року, повідомляє “Дорожній Адвокат”. За декілька днів до закінчення річного строку, вивезення цього автомобіля за межі здійснював громадянин України на підставі доручення, наданого іноземцем. Іноземця під час перетину митного кордону в автомобілі не було.

Такі дії розцінено митницею як порушення 380 Митного кодексу та зроблено висновок, що громадянин, будучи резидентом України, неправомірно користувався вказаним транспортним засобом з іноземною реєстрацією. На підставі ст. 485 Митного кодексу митницею винесено постанову про накладення штрафу в розмірі 300 відсотків несплачених митних платежів. Сума штрафу склала аж 1 724 619 гривень.

Читайте також: Гройсман пообіцяв не чіпати євробляхарів

Не погоджуючись із діями митниці, громадянин використав своє право оскаржити дії митниці в суді.

06 липня 2018 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області, розглянувши матеріали справи, зробив висновок про відсутність в діях громадянина України складу правопорушення, передбаченого ст.485 Митного кодексу.
За наслідками розгляду справи суд визнав постанову митниці незаконною та скасував штраф у розмірі 1,7 мільйона гривень.

Щоправда, митниця ще може подати апеляцію.

Нагадаємо, що це не перший випадок, коли суд прийняв сторону "євробляхаря"