В Каліфорнії дозволили використання безпілотних авто

27 лютого 2018

Розвиток систем автономного водіння вже дійшов того рівня, коли влада штату Каліфорнія може на законодавчому рівні дозволити експлуатацію автомобілів за автопілотом.

На разі в штаті Каліфорнія внесені зміни до правил дорожнього руху, які дозволять їздити безпілотним автомобілям по дорогах загального призначення. Про це інформує видання Financial Times.

Читайте також: Водій вантажівки проїхав у "вушко голки". Відео

Нагадаємо, що до прийняття цих змін безпілотним авто також дозволялося брати участь в дорожньому русі, але незважаючи на наявність чи відсутність автопілота за кермом автомобіля повинна була знаходитись людина, яка готова була в разі виникнення небезпечної ситуації взяти керування в свої руки.

Зараз, щоб отримати дозвіл на експлуатацію безпілотних авто, автовиробник має довести, що їхні технології безпечні і стійкі до кібератак. Крім того, компанії повинні будуть представити план тісної взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами.

В Financial Times зазначають, що 50 компаній на разі тестують на дорогах штату безпілотні автомобілі. Серед них – Uber, Apple, Ford і Toyota. «Це важливий крок вперед для автономних технологій в Каліфорнії», – сказав директор департаменту автомобільних транспортних засобів Каліфорнії Жан Шіомото.

Читайте також: Renault готує автомобіль для каршерінгу

Головним аргументом на користь нової технології є те, що комп'ютер керує автомобілем і аналізує ситуацію на дорозі краще за людину, яка може відволіктися чи стомитися. Противники стверджують, що тепер водіння буде схоже на відеогру. «За винятком того, що на карту поставлено життя», – зазначає Джон Сімпсон з Consumer Watchdog.

Однак люди поки що продовжать брати участь в системі управління автомобілем – все ще залишиться віддалений оператор, який зможе використовувати бездротове з'єднання або поговорити з пасажирами автомобіля. Каліфорнія – не перший штат, який дозволив безпілотні автомобілі. У Мічигані і Неваді вже діють ці правила, тестування також проходять в Арізоні.

Читайте також: Volvo припиняє розробку бензинових двигунів

Тим часом Ілон Маск хоче втілити новий проект, згідно з яким безпілотна Tesla перетне всю Америку від заходу до сходу без жодного втручання людини.