В Стамбулі показали морську штурмову машину нового покоління

16:00, 24 жовтня, четвер

Турецький виробник бойових броньованих машин FNSS продемонстрував на виставці SAHA 2024 одну зі своїх найсучасніших десантних машин-амфібій ZAHA, спеціально розроблену для морських десантних операцій.

Морська штурмова машина FNSS ZAHA вже дала гарні результати випробувань. Поставлена оборонному відомству Туреччини для перевезення військ між кораблями та берегом, а також для роботи на узбережжі по суходолу, вона отримала схвальні відгуки. Тестові випробування показали, що на сьогодні це найшвидша амфібія в турецьких збройних силах.

Читайте також Гусенична амфібія BAE Systems отримала привабливий дизайн

Розроблена для потреб ВМС Туреччини ZAHA, презентація якої відбулася на згаданій виставці, комплектується дизельним двигуном потужністю 600 к.с. та водометами в кормовій частині.

Такий силовий потенціал зумовлений вимогами швидкого та надійного переміщення як по суші, так і по воді - 70 км/год по суші та 7 вузлів по воді.

Для такого показника розробник підібрав оптимальне співвідношення потужності до ваги – 20 кінських сил на кожну тонну маси машини з озброєнням, боєкомплектом, екіпажем та десантом. До речі, машина бере на борт 21 людину, включаючи навідника, водія та командира.

Читайте також Туреччина створила власний варіант "горбатого", але сучасного та електричного

Транспортер з торсіонною системою підвіски спроможний долати вертикальні 90-сантиметрові перешкоди. Завдяки довжелезній гусениці (8,3 м) амфібія спокійно переходить 2-метрові по ширині окопи та канави. Ширина машини в 3,3 метра утримує від бічного перекидання на схилах з нахилом 40%.

Фото: FNSS

Амфібія має башту з дистанційним керуванням. Із озброєння тут гранатомет 40-мм AGL, 12,7-мм кулемет MG плюс 8 димових гранатометів.

MAV ZAHA також має балістичний і протимінний захист на рівні Stanag 4569, що відносно попередніх версій значно краще, оскільки броньований корпус з алюмінієвого сплаву серії 5000 міцніший.