Волонтер продав 50 "гуманітарних" машин та на додаток пропонував продати зброю

08:34, 30 вересня, понеділок

У Полтаві викрили керівника благодійної організації, якому на підставі попереднього розслідування інкримінують продаж 50 автомобілів гуманітарної допомоги.

Протиправні дії підозрюваний здійснював протягом червня 2023 – вересня 2024 років. За цей час благодійна організація реалізовала 50 транспортних засобів на загальну суму майже 7 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Полтавської обласної прокуратури та Національної поліції України.

Читайте також На Житомирщині знайшли підпільний автосалон гуманітарних машин

Вчинення злочину в таких масштабах підпадає під дію ч. 3 ст. 201-2 КК України, в якій йдеться про продаж товарів гуманітарної допомоги та укладення інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку, вчинених за попередньою змовою групою осіб, у великому розмірі, під час воєнного стану. За таке дають до семи років ув’язнення.

Фото: Нацполіція України

Схема наживи була простою. Як з’ясувало слідство, керівник благодійної організації отримував з-за кордону транспортні засоби відомих марок, як гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ. Однак замість безплатної передачі ввезених автомобілів на потреби військових, він продавав техніку.

Читайте також Військовослужбовець погорів на продажі "гуманітарних" машин

За вказаний проміжок часу ділок "заробив на продажі гуманітарних авто понад 35 млн грн". Загалом він завіз як гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ понад 230 авто і практично кожну четверту машину з цієї кількості продав. Такого кримінального рекорду з продажу "гуманітарних" автомобілів Україна ще не знала.

Однак до профільного міністерства керівник благодійної організації клепав підроблені звіти про передачу автівок військовослужбовцям. До певного часу це проходило, оскільки у відомстві вірили в чесність волонтера.

Читайте також За продаж "гуманітарних" авто чоловіка засудили з конфіскацією майна

Журналісти місцевих ЗМІ висловили припущення, що мова йде про Ігоря П. та заснований ним у березні 2023 року благодійний фонд. Зокрема, про це з посиланням на власні джерела пише інтернет-видання "Полтавщина".

За порівнянням ретушованих елементів емблеми на моніторі підозрюваного з логотипом Благодійного фонду там встановили назву цієї неприбуткової організації та прізвище її керівника.

Колаж: інтернет-видання "Полтавщина"

Як пригадали у часописі, згаданий Ігор П. є фігурантом ще однієї кримінальної справи: у травні згаданий "благодійник" за 40 тис. грн продав автомат "Калашникова", а також за 3,5 тис. грн збув 440 патронів й магазин до автомата. Співробітники обласного управління СБУ зброю й патрони вилучили.