Як підставляють власників "євроблях" при розмитненні

20 липня 2021

Власники "євроблях", які робили перезаїзд на кордоні з РФ, тепер мають проблеми. Іноді їх вирішення тягне за собою накладення великих штрафів.

Невирішена проблема з розмитненням понад 150 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією, які раніше здійснювали перезаїзд через пропускні пункти на кордоні з РФ, попала в поле зору підприємливих "рішал".

Читайте також: Скільки коштує розмитнити "євробляху": топ-5 прикладів

Так, на митних пунктах Кучурган (Одеська область) і Нові Яриловичі (Чернігівська область) за $ 300 їм пропонують обнулити факт такого перезаїзду і ще за $ 250 – розмитнити саму машину. Митні органи України вже заявили, що дана процедура є незаконною.

За словами юриста ГО "Авто Євро Сила" Івана Казачука, схема побудована таким чином, що дані автомобілі роблять "тимчасовий" виїзд і подальший в'їзд в одному з двох позначених пунктів, а потім проходять процедуру розмитнення або в Одесі, або в Чернігові. При цьому власників машин запевняють, що нібито історія з РФ повністю "зникає" з поля зору митниці, і дії абсолютно легальні.

"Небезпека цієї схеми для простої людини полягає в отриманні великого штрафу відповідно до ст. 485 Митного кодексу України. Розмір штрафу може коливатися від $ 5000 до $ 6000", - заявив UBR.ua Іван Казачук.

Йдеться про незаконне використання пільг, підкреслюють в організації, оскільки автомобіль, який заїхав з боку Росії, по-перше, не має права виїжджати за межі митної території України. А по-друге – в'їжджати назад і здійснювати митне оформлення. Таким чином, автомобіль розмитнюється за заниженою митною ставкою, що і вважається порушенням.

Корисно калькулятор розмитнення “євроблях”

"Після проведення консультацій з митними органами, ми отримали однозначну відповідь, що пільги мають відношення тільки до процедур розмитнення за митною декларацією ІМ40АА (стандартної) і МД-1, коли людина виїжджає за межі митної території без подальшого митного оформлення. Але не поширюються на автомобілі, які зробили перезаїзд на митних постах, які межують з РФ ", – говорить Казачук.

В результаті такі “євробляхи” не можуть бути навіть законно вивезені, не кажучи вже про їх повторне ввезення та легальне розмитнення.

Всіх же, хто попався в руки шахраїв, через 3-5 місяців будуть чекати штрафи. З 10 листопада, після закінчення терміну дії Закону №1402-ІХ, всі такі машини по Централізованої бази даних почне перевіряти управління з протидії митним порушенням, фіксувати правопорушення та залучати тих, що провинилися до відповідальності.