Як призначити належного користувача для "гуманітарного" авто

16:10, 22 жовтня, вівторок

За певних умов та потреб можна призначити належного користувача на авто, ввезене як гуманітарна допомога.

Раніше транспортні засоби, ввезені як гуманітарна допомога, могли отримати лише тимчасову реєстрацію. Але зараз гуманітарні автівки можна поставити на державний облік і призначити особу, якій будуть приходити штрафи. Це регулює постанова Кабміну № 895, яка набрала чинності 9 вересня. Про це повідомив перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС Олександр Карабиць.

Читайте також: Волонтер продав 50 "гуманітарних" машин та на додаток пропонував продати зброю

Після постановки на державний облік можна призначити належного користувача, тобто відповідальну особу, яка у випадку порушень ПДР змушена буде сплачувати штрафи з камер. Варто зазначити, що тимчасова реєстрація гуманітарних авто залишається доступною.

«Перше, на що потрібно звернути увагу – це за якою декларацією ввезене авто. Постановою Уряду № 953 від 5 вересня 2023 року затверджена декларація про перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою. Саме ця декларація дозволяє поставити авто на державний облік. Відомості з неї містяться в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги», – повідомив Олександр Карабиць.

Також потрібно отримати сертифікат відповідності та пройти експертне дослідження в Експертній службі МВС. У разі реєстрації легкового автомобіля, треба мати документ, що підтверджує оціночну вартість транспортного засобу. Саме з цієї вартості стягується податок при першій реєстрації транспортного засобу (від 3% до 5%, залежно від вартості авто).

З повним переліком документів, необхідних для постановки на державний облік транспортних засобів, ввезених як гуманітарна допомога, можна ознайомитися за посиланням.