Канадські броньовики Roshel можуть виробляти поруч з Україною

08:30, 30 серпня, п'ятниця

Канадська компанія Roshel Smart Armored Vehicles може розгорнути власне виробництво бронетехніки у Польщі, наблизивши завод мало не впритул до України.

Про ймовірність такого підприємства розмови точаться ще з початку літа. Тепер така інформація набирає риси реальної реалізації, оскільки канадський виробник підтвердив свою участь у цьогорічній Міжнародній виставці оборонної промисловості в Кельце.

Канадська компанія Roshel вперше відвідає Польщу зі своїми автомобілями сімейства Senator MRAP. Як прогнозує Defence24.pl, очікується підписання угоди, що стане наступним кроком у розвитку компанії.

Читайте також Броньовиків Roshel на базі Ford F-550 буде більше

У вересні в рамках виставки планується показ експортних хітів у вигляді протимінної машини Senator MRAP та у версії пікап, що дебютував наприкінці цієї зими. Відвідувачі вперше наживо побачать автомобіль, який у фронтових умовах російсько-української війни вже викликав фурор своєю живучість. Його постачання до України вже перейшло поріг у 1100 одиниць.

Тепер ці машини ймовірно вироблятимуться в Польщі, що спростить логістику й час доставлення техніки від заводу до автопарку українських Сил оборони. Поки це в планах, на здійснення яких сподіваються в польському уряді.

Флагманська модель Roshel броньовик Senator. Фото: Roshel

Президент компанії Роман Шимонов щодо цього має свою думку і не заперечує сподівань, вважаючи таку інвестицію виправданою, про що заявив в недавньому інтерв’ю Defence24.

"Польща є одним із наших бажаних місць завдяки її стратегічній позиції як на автомобільному, так і на оборонному ринках. Крім того, Польща є ключовими воротами для поставок в Україну, пропонуючи значні логістичні переваги. Відкриття виробничих потужностей у Польщі збільшить нашу здатність задовольняти потреби наших клієнтів, одночасно підтримуючи ширші стратегічні цілі в регіоні", – заявив Роман Шимонов.

Читайте також Бронемашини Roshel ремонтують в Україні, на черзі - виробництво

В цьому ж інтерв'ю він зізнався, що під час виставки MSPO 2024 планується підписати важливий для компанії контракт, але в деталі не вдавався.

Згадані автомобілі Senator MRAP отримали в українських воїнів схвальні відгуки. Базове шасі Ford F-550 витривале для армійського використання, а кузов характеризується високою вогнестійкістю від боєприпасів калібру 7,62 мм × 39. Посилене днище з V-подібню схемою добре захищає екіпаж та десант від вибуху міни, начиненої 6 кг вибухівки під кожним колесом.

Читайте також В Канаді випустили Roshel Senator MRAP та випробували броню на міцність: відео підриву машини

З наближенням виставки-ярмарки MSPO ймовірність створення заводу з виробництва Senator у Польщі зростає. Якщо це станеться, то такий виробничий майданчик з виготовлення бронетехніки був би бажаний не тільки для наших сусідів, але й Україні – логістика здешевить вартість броньовик і, головне, час доставлення машин з заводу до наших військ.